Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο, Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στην Πλατεία Ελευθερίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και δεκάδες συλλογικοί φορείς της πόλης καλούν το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στις 12.00 στην Πλατεία Ελευθερίας του Βόλου σε συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από τη LAFARGE-ΑΓΕΤ και στο εργοστάσιο SRF από το Δήμο Βόλου.

Παρά την διαρκή τρομοκράτηση καθώς μόλις μια μέρα πριν το συλλαλητήριο κλήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές για να δώσουν κατάθεση για την παλαιότερη υπόθεση του φορτίου της Lafarge μια σειρά  αγωνιζόμενων πολιτών του Βόλου (ανάμεσά τους και συνάδελφοι μηχανικοί) η απάντηση της τοπικής κοινωνίας θα είναι για μια ακόμη φορά δυναμική.


Το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου:





Χαιρετίζουμε και συνυπογράφουμε την ανακοίνωση των συναδέλφων μηχανικών της "Αυτόνομης Παρέμβασης Μηχανικών Μαγνησίας - Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών"

       "Συνάδελφοι, Είναι καιρός που στην τοπική μας κοινωνία έχουν ανοίξει τεράστια μέτωπα που αφορούν σε κυρίαρχα για την ζωή μας ζητήματα όπως ο αέρας που αναπνέουμε αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας-Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών από την αρχή έχει ξεκάθαρα πάρει θέση και για τα δυο ζητήματα.
        Στο πρώτο θέμα της καύσης υλικών όπως το πετ κοκ αλλά και των δευτερογενών, λεγόμενων, καυσίμων κι όπως βαφτίζονται πια όλα εκείνα τα επεξεργασμένα σκουπίδια και που ονομάζονται άλλοτε ως SRF άλλοτε ως RDF άλλοτε περιγράφονται ως ένας απλός  κωδικός, είμαστε από πολιτική επιλογή που όμως υποστηρίζεται από επιστημονική τεκμηρίωση με καθαρό τρόπο αντίθετοι. Αντίθετοι στην επιλογή της καύσης τέτοιων υλικών από εργοστάσια που αφενός είναι πολύ κοντά ή και μέσα στον αστικό ιστό αφετέρου είναι επισήμως απ’ όλους παραδεκτό πως αυτή η καύση παράγει στοιχεία που είναι εξαιρετικά τοξικά και άρα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Είναι δεδομένο πως δεν μπαίνουμε καν στον πειρασμό να αναφερθούμε στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών που ουσιαστικά δεν υπάρχουν ή είναι κατ’ ουσίαν εξαφανισμένοι, στη μονομερή και καταφανή υπέρ του κεφαλαίου και των βιομηχανιών Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, την ύπαρξη ή όχι τεχνολογίας που μπορεί να υποστηρίξει με απόλυτη ασφάλεια μια τέτοια επιλογή καύσης και πολλά άλλα. Μένουμε μόνο σ’ αυτό που η λογική οδηγεί και δεν είναι άλλο από την ανάγκη άμεσης απαγόρευσης της καύσης τέτοιων υλικών που το μόνο που μπορεί να προσφέρει στην πόλη και στους ανθρώπους της είναι, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αρρώστιες κι ο θάνατος.
       Στο δεύτερο θέμα και σε συνάρτηση με το πρώτο, καθώς για να υπάρχει το δευτερογενές καύσιμο κάποιος πρέπει να το παράγει, προτείναμε από την αρχή πως μια ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που στοχεύει στην διαλογή στην πηγή, με πολλούς κάδους, με πράσινα σημεία όπως το Ε.Σ.Δ.Α.(Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) δίνει την δυνατότητα, με ανακύκλωση, με επανάχρηση, με ανάκτηση υλικών και ενέργειας (αέριο), με κομποστοποίηση και παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ –λιπάσματος, με διαχείριση τελικά έντασης εργασίας κι όχι έντασης κεφαλαίου, θα μας οδηγούσε με ασφάλεια στην βέλτιστη αντιμετώπιση διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς στον Χ.Υ.Τ.Υ. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) θα κατέληγε ελάχιστη και αμελητέα ποσότητα αυτών. Και για τον λόγο αυτό είμαστε απ’ αρχής αντίθετοι και στις φαραωνικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θέλουν να επενδύσουν σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής SRF και που σαν καύσιμο πλέον θα τροφοδοτεί τις υψικαμίνους εργοστασίων που με την σειρά τους θα τροφοδοτούν σ’ όλους εμάς τον καρκίνο και τον όλεθρο. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφερθούμε περαιτέρω σε ζητήματα ύψους επενδύσεων και λειτουργικού κόστους που προκύπτουν μεν αλλά είναι απολύτως δευτερεύοντα μπροστά στα προηγούμενα.
        Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να στηρίξουν δυναμικά, με τη συμμετοχή τους, τη διαδήλωση που διοργανώνει η  Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και συμμετέχουν οι φορείς της πόλης μας που θα γίνει το  Σάββατο 5 του Μάη στις 12 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, με καθολική την απαίτηση: 
«Όχι στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ», 
« Όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF ή RDF από τον Δήμο Βόλου»".








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡ.Ε.Σ.Α. ΔΣ/ΣΠΜΕ 21.03.2024

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ   Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος , ως απόφοιτοι των Δημόσιων Π...