Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡ.Ε.Σ.Α. 14.03.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΠΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΚΜ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

    Ένα χρόνο σχεδόν μετά από τις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, που έγιναν στις 3 Απριλίου 2023, ο Σύλλογος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός και απονεκρωμένος. Το προεδρείο του ΣΠΜΕ και ειδικά η παράταξη της ΔΚΜ, η κυβερνητική παράταξη στο χώρο των μηχανικών, ούτε μπορεί αλλά κυρίως ούτε θέλει κάτι διαφορετικό. 
    Έτσι ο ΣΠΜΕ απουσιάζει συστηματικά από κάθε ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο και την κοινωνία, ενώ φαίνεται να αποτελεί συγκεκριμένη τακτική του προεδρείου το να "ενημερώνει" για την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 21 Μάρτη 2024, μια μόλις εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή της, με μια απλή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του συλλόγου, όταν η απόφαση για τη διεξαγωγή της έχει ήδη παρθεί από τον Νοέμβρη του 2023! 
    Η ΔΚΜ εδώ και χρόνια κρατάει πρακτικά ανενεργό το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών, διατηρώντας την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΣΠΜΕ. Κόντρα σε αυτό, ως ΠΡ.Ε.Σ.Α. το ενωτικό αριστερό σχήμα στο Σύλλογο, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα και έξω από το ΔΣ, για το Σύλλογο των αναγκών μας και των προσδοκιών μας. 


 Για τη σημερινή κατάσταση στο ΣΠΜΕ 

    Η απονέκρωση των συλλογικών οργάνων των μηχανικών, αποτελεί πάγια τακτική της ΔΚΜ και την επιτυγχάνει με τη συνέργεια ή/και την άνευρη παρέμβαση και άλλων παρατάξεων. Έτσι λοιπόν, ένα χρόνο μετά τις εκλογές: 
• Έχουν γίνει ελάχιστες συνεδριάσεις ΔΣ, χωρίς μάλιστα να προηγούνται δημόσιες ανακοινώσεις για τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση. 
• Δε γίνεται καμία καταγραφή πρακτικών από το προεδρείο, για όσα διαδραματίζονται στις συνεδριάσεις του ΔΣ και δε δημοσιοποιείται καμία από τις προτάσεις μας που κατατίθενται στο ΔΣ 
• Καμία ανακοίνωση δε δημοσιεύεται από το προεδρείο μετά από τα ΔΣ για όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν και δεν υπάρχει έστω ένα μικρό δελτίο τύπου για τρέχοντα θέματα τεχνικά κ.α. 
• Έχει δημοσιευτεί μόνο μία λιτή ανακοίνωση ενάντια στο νέο φορολογικό καθεστώς και αυτή μάλιστα μετά από πρόταση της ΠΡ.Ε.Σ.Α. στο ΔΣ 

 Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ο ΣΠΜΕ δεν έχει πει ούτε λέξη: 
• για το έγκλημα με τα τρένα στα ΤΕΜΠΗ και τη σιδηροδρομική υποδομή γενικότερα 
• για τις φονικές ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ και την αντιπλημμυρική προστασία 
• για τον δημόσιο έλεγχο των κατασκευών και την αντισεισμική προστασία 
• για το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
• για την υποβάθμιση των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών 
• για τα εργασιακά ζητήματα των μηχανικών σε όλους τους κλάδους 
• και ο κατάλογος συνεχίζεται.... 

 Για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΠΜΕ 

    Η διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης μελών του Συλλόγου είναι καταστατικά υποχρεωτική στην αρχή κάθε έτους. Για το 2024, είχε παρθεί απόφαση από το ΔΣ να γίνει ΓΣ αρχικά για το Φεβρουάριο και στη συνέχεια μετατέθηκε για τις 21 Μαρτίου, μετά από δική μας πρόταση στη συνεδρίαση ΔΣ που έγινε στις 28 Νοεμβρίου 2023, πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από όλες τις παρατάξεις. 
    Από τότε έως και σήμερα το προεδρείο του ΣΠΜΕ και ειδικά η παράταξη της ΔΚΜ δεν έκανε καμία ενέργεια για την ανακοίνωση της απόφασης του ΔΣ και την προώθησή της. 
    Δε στάλθηκε μαζικό μήνυμα στα μέλη του Συλλόγου, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την προετοιμασία διεξαγωγής, δεν υπήρξε καν ενημέρωση προς τα μέλη του ΔΣ για την οριστικοποίηση της συνέλευσης! 
    Σήμερα (14/03) η παράταξη της ΔΚΜ, μια μόλις εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή της ΓΣ, αποφάσισε σιωπηρά να αναρτήσει την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της ΓΣ την Πέμπτη 21η Μαρτίου 2024. 

    Οι αντιδημοκρατικές και συντεχνιακές αυτές τακτικές βρίσκονται στον πυρήνα της υπόστασης της ΔΚΜ και είναι θεμελιακές του τρόπου που αντιλαμβάνεται τα συλλογικά όργανα των μηχανικών. Αντίθετα σε αυτές τις πρακτικές που θεωρούν αδυναμία και χάσιμο χρόνου τις συνελεύσεις και τις αμεσοδημκρατικές διαδικασίες, για εμάς αποτελεί σαφή στόχο το να ξαναγίνει ο ΣΠΜΕ ένας σύλλογος των μελών του, με ανοιχτές διαδικασίες και εμπλοκή περισσότερου κόσμου στα πολλά αντικείμενα που μπορεί ο Σύλλογος να παρέμβει. Σε αυτή την αρνητική για το σύλλογο κατάσταση έχουν σοβαρές ευθύνες και οι άλλες παρατάξεις (ΔΗΣΥΜ/ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΛΕΜ) που συμμετέχουν στο σημερινό προεδρείο του ΣΠΜΕ που προέκυψε μετά από τις τελευταίες εκλογές. 

    Η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτή την κατάσταση μπορεί να δοθεί συλλογικά από τα μέλη του ΣΠΜΕ στη Γενική Συνέλευση των μελών του. Για να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν τον κλάδο μας αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η πληττόμενη κοινωνία από τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. 
    Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις και εντός του ΔΣ του ΣΠΜΕ με τις προτάσεις που καταθέτουμε συνεχώς για όλα τα θέματα, με την ενεργή παρουσία μας στις συνεδριάσεις του ΔΣ και διεκδικώντας συνεχώς να λειτουργήσει άμεσα και δημοκρατικά το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του συλλόγου που είναι η Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΠΜΕ. 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΠΜΕ σε άμεση συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί η διεξαγωγή της ΓΣ των μελών του ΣΠΜΕ με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή και όχι μια ΓΣ «για να βγάλουμε την υποχρέωση» 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΠΜΕ να πράξει τα απαραίτητα για την ενημέρωση των μελών του ΣΠΜΕ σχετικά με τη ΓΣ αλλά και τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΠΜΕ σφισσες και σφους πολιτικούς μηχανικούς σε μαζική συμμετοχή στην τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΠΜΕ στις 21 Μαρτίου 2024 ή όποτε αυτή τελικά διεξαχθεί.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΠΜΕ 09.04.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17.04

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ η α πόφαση του ΔΣ  του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 09 Απριλίου 2024 με θέμα  "Ο ΣΠΜΕ θεωρεί ...