Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Κείμενο ΠΡΕΣΑ "για ένα διαφορετικό ΣΠΜΕ" Ιούνιος 2016

…για ένα διαφορετικό Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος…

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) φτάνει σε εκλογική διαδικασία 4 χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές, αντί των 2 καταστατικά προβλεπόμενων. Η απαξίωση του συλλόγου, μέσα από την μη λειτουργία του επί προεδρίας Γ.Στασινού, την ανάλωση του Διοικητικού Συμβουλίου στις κόντρες για τη νοθεία στις Σέρρες και στο συνέδριο re-engineering, αλλά και την "από τα πάνω" διοίκηση Β. Μπαρδάκη, βάθυνε. 
Τα προβλήματα είναι όμως πολύ βαθύτερα. Τα τελευταία πολλά χρόνια, η διαδικασία λειτουργίας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) δε διαφέρει κατ’ ελάχιστο από τη λογική που διέπει τις κυβερνητικές-καθεστωτικές παρατάξεις που διοίκησαν για δεκαετίες το Σύλλογο. Είναι ακριβώς η λογική της αντιπροσώπευσης, της ανάθεσης, των πελατειακών σχέσεων με το εκλογικό σώμα και φυσικά της αυτοπροβολής των προσώπων της εκάστοτε διοίκησης. Έτσι, ο Σύλλογος έχει μεταβληθεί σε φυτώριο κομματικών στελεχών, με μικρή διάθεση να ενισχύσουν τον επιστημονικό του χαρακτήρα αλλά με ισχυρή διάθεση να ενισχύσουν κάθε είδος κομματικών μηχανισμών με στόχο την προσωπική και κομματική προβολή και συνδιαλλαγή, και σε προθάλαμο για το "Σύστημα ΤΕΕ". Ως αποτέλεσμα, ο Σύλλογος απείχε όλο και περισσότερο τόσο από τις επιστημονικές όσο και τις πολιτικές δραστηριότητες που αφορούσαν τον κλάδο μας, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων του Συλλόγου, η Γενική Συνέλευση, απαξιωμένη ως διαδικασία από την ίδια τη διοίκηση, ουσιαστικά δεν συγκαλείται ποτέ και όποτε αυτή συγκαλείται τα μέλη του Συλλόγου είτε δεν ενημερώνονται καθόλου, είτε ενημερώνονται με ηλεκτρονικό μήνυμα την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Αντί για την ενημέρωση, τη συζήτηση μεταξύ των μελών και τελικά τη λήψη συλλογικών αποφάσεων για τα ζητήματα που αφορούν την πληττόμενη πλειοψηφία των Πολιτικών Μηχανικών, οι καθεστωτικές παρατάξεις στο ΔΣ του Συλλόγου επιλέγουν, δια του εκάστοτε προεδρείου, την πολιτική των προσωπικών συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες των αντίστοιχων κομματικών παρατάξεων, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο και την συναίνεση στη εφαρμοζόμενη κυβερνητική και μνημονιακή πολιτική. (Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση 3 προέδρων Επιστημονικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων και του Γ. Στασινού με τον τότε Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, για να πάρουν υποσχέσεις ενόψει εκλογών ΤΕΕ, οι οποίες προφανώς και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ)
Στις κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων ετών για το ασφαλιστικό μας, η διοίκηση έλαμψε δια της απουσίας της από το ΤΣΜΕΔΕ, το ΕΤΑΑ και το Υπουργείο Εργασίας, ενάντια στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίο της Attica Bank από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ. Δεν θα περίμενε κανείς βέβαια κάτι πολύ διαφορετικό, αφού η διοίκηση του συλλόγου στήριζε τις τότε κυβερνητικές πολιτικές, και θυμήθηκε να αντιδράσει στα σημερινά μόνο μνημόνια. Τέλος, ο Σύλλογος σιώπησε εκκωφαντικά ακόμα και στα στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν το σκοπό ύπαρξής του, τα ζητήματα που αφορούν την επιστήμη και τους όρους άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Λογικό είναι λοιπόν, αφού ως τώρα ο σύλλογος απαξίωνε τα μέλη του, με τη σειρά τους αυτά να αδιαφορούν για τις διαδικασίες του συλλόγου.
Την ίδια στιγμή, ο σύλλογος δεν ασχολήθηκε με ζητήματα μάλλον αυτονόητα: Δεν έλαβε πρωτοβουλίες για την έγκριση εφαρμογής και χρήσης των Ευρωκωδίκων σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα Εθνικά Προσαρτήματα και παράλληλη εφαρμογή με παλαιότερους κανονισμούς.
Δεν ασχολήθηκε με την έκδοση των ΕΑΚ και ΕΚΩΣ με αποτέλεσμα η έλλειψη αυτή να καλυφθεί από εταιρεία κατασκευής σιδηρών οπλισμών. Πρόκειται για πρωτοφανή πρωτοτυπία αφού παγκοσμίως δεν υπάρχει αντίστοιχο εθνικοί κανονισμοί να κυκλοφορούν σαν διαφήμιση συγκεκριμένης εταιρείας. (Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες που εταιρείες μπορεί να έχουν χρηματοδοτήσει την έρευνα για την συγγραφή αντίστοιχών κανονισμών η έκδοση και διανομή ανήκει στον αντίστοιχο Σύλλογο ή ινστιτούτο (ACI)).
Το δελτίο σταμάτησε να βγαίνει, έστω για να μεταδίδει κάποια ψήγματα γνώσης, ακυρώνοντας ουσιαστικά το ρόλο του συλλόγου ως επιστημονικού φορέα των πολιτικών μηχανικών. Προφανώς η διάθεση και η συμμετοχή κάποιων συναδέλφων στις ελάχιστες ημερίδες και αποστολές (σεισμός της Κεφαλονιάς) ή στην σύνταξή των Τεχνικών Οδηγιών δεν πρέπει να μηδενίζονται αλλά είναι σαν όαση στην επιστημονική έρημο που διανύει ο Σύλλογος.

Απέναντι στις ως τώρα επικρατούσες λογικές και πρακτικές οφείλει να προταχθεί η συλλογική δράση, ώστε ο σύλλογος να αποκτήσει ζωή, και να γίνει ξανά κτήμα των μελών του. Παρά την κρίση συνάδελφοι Πολιτικοί Μηχανικοί και Πολυτεχνικές σχολές έχουν παράξει σημαντικό έργο πρωτοστατώντας σε ακαδημαϊκό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο διεθνώς. Ο Σύλλογος είναι όμως πρακτικά ανύπαρκτος σε αυτό το επίπεδο, ενώ υπάρχουν άλλοι φορείς που καλύπτουν το κενό, ενώ το ενδιαφέρον των συναδέλφων για τα τεκταινόμενα είναι υπαρκτό, κάτι που αποτυπώνεται ακόμα και στο διαδίκτυο (forum κ.α.)
Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών οφείλει να αναγεννηθεί, να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του και να προσφέρει στην κοινότητα των Πολιτικών Μηχανικών. Για να μετατραπεί ο ΣΠΜΕ σε σύλλογο των μελών του και όχι της εκάστοτε διοίκησής του υπάρχουν μια σειρά από βασικές προτάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να ενεργοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό του συλλόγου:

Ø Να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα Γενικές Συνελεύσεις (π.χ. κάθε μήνα) για όλα τα ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα και την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού. Συνελεύσεις που δεν θα είναι το πεδίο για την αυτοπροβολή των μελών της εκάστοτε διοίκησης ή παράλληλοι μονόλογοι που απευθύνονται αποκλειστικά σε κομματικά ακροατήρια. Συνελεύσεις που θα έχουν την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του συλλόγου τα οποία θα βρουν το χώρο να εκφράσουν τις προτάσεις τους για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει ο ΣΠΜΕ σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η σύγκλιση μιας Συνέλευσης να είναι αποκλειστικό προνόμιο του προεδρίου του ΣΠΜΕ, αλλά να είναι δυνατή η σύγκλιση συνελεύσεων και ύστερα από πρωτοβουλία των μελών του συλλόγου (π.χ. με συλλογή υπογραφών) όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.
Ø Να πραγματοποιούνται οι επιστημονικές δραστηριότητες του Συλλόγου (επιστημονικές επιτροπές, επιτροπές κανονισμών, συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια κ.α.) με τη συμμετοχή των μελών του συλλόγου στην επιλογή, στην οργάνωση και στην υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων και όχι από ένα μικρό πυρήνα συγκεκριμένων προσώπων που επιλέγει η εκάστοτε πλειοψηφία της διοίκησης.
Ø Να πραγματοποιείται περιοδική έκδοση επιστημονικού ενημερωτικού δελτίου του ΣΠΜΕ στο οποίο θα δημοσιεύονται επιστημονικά άρθρα συναδέλφων πολιτικών μηχανικών και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά ή μέσω ταχυδρομίου. Τα άρθρα θα αποστέλλονται στη  συντακτική ομάδα του δελτίου η οποία θα έχει και την ευθύνη της έκδοσης του δελτίου σύμφωνα και με αντίστοιχα διεθνή πρότυπα. Η συντακτική ομάδα του δελτίου θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε συμμετοχές από ενδιαφερόμενα μέλη του συλλόγου.
Ø Να διανέμονται δωρεάν σε όλα τα μέλη του Συλλόγου (κατ΄ελάχιστο σε ηλεκτρονική μορφή) βασικά εργαλεία για την άσκηση του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού όπως είναι τα κείμενα των Ευρωκωδίκων, τα κείμενα των Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών, οι κανονισμοί σκυροδέματος και χάλυβα κ.α. Η οικονομική κρίση αλλά και η λογική του ΕΛΟΤ δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους συναδέρφους που απαιτούν πρόσβαση στο κανονιστικό ισχύον πλαίσιο αλλά και στους συναδέλφους που εργάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο αφού η απόκτηση τους είναι απαγορευτική εν μέσω οικονομικής κρίσης ακόμα και από δημόσιους φορείς.
Ø Να δημιουργηθούν διαρκείς επιτροπές από μέλη του Συλλόγου οι οποίες θα εξετάζουν τους κανονισμούς που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα, θα αποσαφηνίζουν το ισχύον νομικό πλαίσιο και θα προετείνουν λύσεις για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την εφαρμογή των κανονισμών.
Ø Να υπάρξη συντονισμός με επιστημονικούς φορείς και με πολυτεχνικές σχολές πολιτικών μηχανικών προκειμένου να μεταφερθεί σε όλους τους συναδέλφους η πλούσια παραχθείσα επιστημονική γνώση.
Ø Να αναβαθμιστεί η ιστοσελίδα το Συλλόγου με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης ανά θεματικό αντικείμενο σύμφωνα και με διεθνή παραδείγματα.
Ø Να αναβαθμιστούν οι υποδομές του Συλλόγου με μόνιμο εξοπλισμό για τη μαγνητοσκόπιση των εκδηλώσεών του και με ελεύθερη πρόσβαση των γραφείων σε όλα τα μέλη για συλλογικές δράσεις.
Ø Να έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη του συλλόγου στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και να αποστέλλονται ηλεκτρονικά οι αποφάσεις των συνεδριάσεων του ΔΣ σε όλα τα μέλη του Συλλόγου.
Ø Να πραγματοποιείται αυτόματα η εγγραφή στο Σύλλογο κάθε χρόνο των αποφοίτων των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών Πολιτικών Σχολών.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡ.Ε.Σ.Α. ΔΣ/ΣΠΜΕ 21.03.2024

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ   Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος , ως απόφοιτοι των Δημόσιων Π...