Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡ.Ε.Σ.Α. ΣΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΜΕ ΣΤΙΣ 26.04.18

          Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΠΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 29.03.18 κατατέθηκε από την ΠΡ.Ε.Σ.Α., για μια ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα, η παρακάτω πρόταση για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΠΜΕ στην Αθήνα. 
             Η πρόταση μας έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του ΔΣ και αναμένουμε άμεσα την επίσημη ανακοίνωση από το προεδρείο του ΔΣ για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του ΣΠΜΕ την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 στην Αθήνα στο κτίριο του ΤΕΕ. 
              Καλούμε τους συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους στην πράξη οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του συλλόγου.





ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΠΜΕ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Έχουν συμπληρωθεί πλέον σχεδόν 21 μήνες από τις τελευταίες εκλογές του ΣΠΜΕ (03 Ιουλίου 2016) από τις οποίες προέκυψε το νέο ΔΣ του συλλόγου, ενώ μερικούς μήνες μετά εκλέχθηκε από το ΔΣ το προεδρείο. Στο διάστημα αυτό με ευθύνη του προεδρείου του ΣΠΜΕ το ανώτατο όργανο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων του συλλόγου που είναι η Γενική Συνέλευση των μελών του είναι ουσιαστικά ανενεργό καθώς δεν έχει συγκληθεί καμία ΓΣ.
Μετά τη συγκρότηση του νέου προεδρείου, στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα κυριάρχησαν ζητήματα διαχειριστικού χαρακτήρα όπως είναι αυτά της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου, της αλλαγής έδρας, της νέας ιστοσελίδας, της γραμματειακής υποστήριξης κ.α.
Τα παραπάνω ζητήματα δεν θεωρούμε πως είναι ασήμαντα, αλλά αφενός θεωρούμε πως είναι δευτερεύοντα σε σχέση με τα ουσιαστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί στην καθημερινότητά τους (εργασιακά, ασφαλιστικά, επαγγελματικά) και αφετέρου θεωρούμε πως ιδιαίτερα για την οικονομική κατάσταση του συλλόγου θα πρέπει να δoθεί δημόσια από την παρούσα πλειοψηφία ένας αναλυτικός οικονομικός απολογισμός.
Θεωρούμε πως ο ΣΠΜΕ πρέπει να έχει έναν ανοιχτό χαρακτήρα στη λειτουργία του, με συμμετοχή των μελών του σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες θα τίθενται όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του και θα παίρνονται αποφάσεις για άμεσες δράσεις σε όλα τα αμιγώς επαγγελματικά ή ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Οι συζητήσεις σε επίπεδο μελών του ΔΣ δεν επαρκούν τη στιγμή που η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα χειροτερεύει.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου ένα μεγάλο μέρος των μελών του συλλόγου, που είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, αδυνατούν να καταβάλλουν εδώ και πολλά έτη τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο ατομικό χρέος που αυξάνεται συνεχώς με τόκους και προσαυξήσεις.
Εκτός από τις τρέχουσες εισφορές οι ασφαλισμένοι καλούνται πλέον να καταβάλουν με νέα ειδοποιητήρια και τις μνημονιακές αναδρομικές αυξήσεις.  Οι διακανονισμοί που κατά περιόδους εφαρμόζονται έχουν δυσμενείς όρους για τους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η τήρησή τους.
Η κατάσταση πλέον είναι σε οριακό σημείο καθώς οι οφειλές αποστέλλονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών με σκοπό την αναγκαστική είσπραξη αυτών, μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών.
Εκτός από τη δημιουργία ασφαλιστικού χρέους και την απειλή των κατασχέσεων ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων που αντιμετωπίζει προσωπικά ή οικογενειακά ζητήματα υγείας είναι σε απόγνωση καθώς έχει βρεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Η άσκηση του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού στην πράξη τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει μεταλλαχθεί με δυσμενέστερους όρους εις βάρος των εργαζόμενων μηχανικών. Η χειροτέρευση αφορά το σύνολο των εργαζόμενων πολιτικών μηχανικών ανεξάρτητα από τον τομέα εργασίας τους. Είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, είτε πρόκειται για μισθωτούς. Είτε πρόκειται για εργαζόμενους του τομέα μελετών είτε για εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών. Είτε πρόκειται για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είτε για εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Ειδικότερα για τους νέους πολιτικούς μηχανικούς, εάν αυτοί δεν καταφύγουν στην αναγκαστική μετανάστευση και εάν καταφέρουν να βρουν εργασία στο αντικείμενο των σπουδών τους, οι εργασιακοί όροι που καλούνται να δουλέψουν χειροτερεύουν συνεχώς (μισθοί, ωράρια, άδειες, ασφάλιση κ.α).

Σε ζητήματα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες πολιτικούς μηχανικούς τα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχει δοθεί μια τεράστια βαρύτητα από όλες τις κυβερνήσεις σε διαδικασίες όπως οι νόμοι περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Σε όλες τις περιπτώσεις αυτών των νόμων υπάρχει μια διαρκής υποβάθμιση του αντικειμένου του πολιτικού μηχανικού καθώς αυτός εκ του αποτελέσματος έχει μετατραπεί σε ένα γρανάζι σε έναν καθαρά εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους μέσω του οποίου δεν προκύπτει κανένα κοινωνικό όφελος πολεοδομικό, περιβαλλοντικό ή άλλο.
Επίσης ειδικά το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ» με το οποίο θα πραγματοποιηθούν ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, (μέσα από μια επιεικώς προβληματική διαδικασία τόσο για τους μηχανικούς όσο και για τους πολίτες) αλλά για μία ακόμη φορά δεν γίνεται καμία συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση των κατοικιών αυτών που θα έπρεπε να είναι πρωταρχική επιδίωξη τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις υπόλοιπες κατασκευές, με κρίσιμη ομάδα κατασκευών τα δημόσια κτήρια.

Όσον αφορά κρίσιμα ζητήματα τα οποία απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία, όπως ο αντιπλημμυρικός και ο αντισεισμικός σχεδιασμός, για τα οποία είναι καθοριστικός ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και επίπεδο αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκύπτουν είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί μια κεντρική στόχευση από το ΣΠΜΕ σε συνδυασμό με όλους τους συναρμόδιους δημόσιους φορείς για την άμεση εφαρμογή μέτρων που αφορούν τα θέματα αυτά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε στο ΔΣ του ΣΠΜΕ να πάρει απόφαση για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΠΜΕ την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 στην Αθήνα με ενδεικτικά θέματα προς συζήτηση:
1.      Ασφαλιστικά θέματα (ασφάλιση ιδιότητας μηχανικού, αναδρομικές αυξήσεις εισφορών, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ΚΕΑΟ, κατασχέσεις κ.α.)
2.      Εργασιακά-Επαγγελματικά θέματα (νόμος αυθαιρέτων, πρόγραμμα εξοικονομώ κ.α.)
3.      Συμμετοχή των μελών του ΣΠΜΕ στον ουσιαστικό αντισεισμικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της χώρας σε όλα τα επίπεδα
4.      Οι αλλαγές στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού (οι νόμοι και τα Π.Δ. που έχουν ψηφιστεί, οι προτάσεις της Α/ΤΕΕ, ο ρόλος του ΣΠΜΕ). 
5.      Οικονομικός απολογισμός από την πλειοψηφία του ΔΣ  (περιλαμβάνει όλα τα τελευταία έτη, προτάσεις για το μέλλον)
6.      Σχεδιασμός δράσεων του ΣΠΜΕ, με ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής των μελών του ΣΠΜΕ, για την κατοχύρωση αξιοπρεπών όρων και του περιεχομένου στον τομέα της εργασίας μας.
7.      Ουσιαστική υποστήριξη των μελών  στην καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡ.Ε.Σ.Α. 14.03.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΠΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΚΜ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

    Ένα χρόνο σχεδόν μετά από τις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, που έγιναν στις 3 Απριλίου 2023, ο Σύλλογος παραμένει ου...