Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΣΠΜΕ 11/12/18_ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡ.Ε.Σ.Α.

Αναρτούμε μια συνοπτική ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου που έγινε την Τρίτη 11/12/18 και η οποία είχε απαρτία (9/15 μέλη παρόντα) καθώς και το ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΡ.Ε.Σ.Α.



Στο θέμα 4 της Η.Δ. που ήταν "εξελίξεις με το ΠΔ 99 (προσφυγές ΑΜ & ΑΤΜ στο ΣτΕ, άλλες προσφυγές, ερμηνείες, κ.α.)" ουσιαστικά υπήρχαν δύο αντίθετες απόψεις οι οποίες τελικά τέθηκαν σε ψηφοφορία:
α) η πρώτη άποψη ήταν του προεδρείου όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο Β.Μπαρδάκη (ΔΚΜ) η οποία κινήθηκε στη λογική υπεράσπισης του Π.Δ.99/2018 και στο πως ο ΣΠΜΕ θα παραστεί υπέρ του ΠΔ στις προσφυγές που θα κατατεθούν από άλλους φορείς ενάντια στο ΠΔ.
Με την άποψη αυτή συμφώνησαν οι παρατάξεις ΔΚΜ, ΔΥΣΗΜ, ΡΠΜ, ΕΛΕΜ θεωρώντας πως το ΠΔ είναι σε θετική κατεύθυνση για τους πολιτικούς μηχανικούς, με τις περισσότερες τοποθετήσεις να έχουν έναν συντεχνιακό χαρακτήρα για το πως μοιράζεται η "πίτα" των επαγγελματικών δικαιωμάτων και πως με το ΠΔ 99/20118 θα έχουν περισσότερη δουλειά οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί!!!
β) η δεύτερη άποψη ήταν στην ουσία η κοινή συνισταμένη της δικιά μας τοποθέτησης και του εκπροσώπου της Πανεπιστημονικής οι οποίες κατέληγαν στην πρόταση της άμεσης απόσυρσης-κατάργησης του Π.Δ.99/2018

Εμείς καταθέσαμε το συνημμένο ψήφισμα βάζοντας στη συζήτηση τη μεγάλη εικόνα γύρω από το ΠΔ και το νόμο 4439/2016 που δεν είναι άλλη από τη διαρκή προσπάθεια απορρύθμισης του επαγγέλματος του μηχανικού μέσα και από τη προσαρμογή στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες όπως είναι η 2006/36/ΕΚ με την οποία δίνεται η πρόσβαση στις «επαγγελματικές δραστηριότητες μηχανικών» στους πτυχιούχους τριετών σπουδών και κολεγίων.

Οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία και πλειοψήφησε η πρόταση του προεδρείου με 7 ψήφους (ΔΚΜ:3, ΔΗΣΥΜ:2, ΡΠΜ:1, ΕΛΕΜ:1) "να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος προς υπεράσπιση του ΠΔ99/2018 ενάντια σε όσες προσφυγές γίνουν"
ενώ η 2η πρόταση "να κινηθεί ο ΣΠΜΕ στην κατεύθυνση της άμεσης κατάργησης του ΠΔ στη λογική των ψηφισμάτων" είχε 2 ψήφους (ΠΑΝΕΠ:1, ΠΡΕΣΑ:1)

Σε αντιδιαστολή με την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ που είχαν την άποψη πως ο ΣΠΜΕ πρέπει να δώσει αγώνες ενάντια σε όσους του επιτίθενται (ποιοι είναι άραγε αυτοί;) άρα και μέσα από την υπεράσπιση του ΠΔ, στη δική μας τοποθέτηση τονίσαμε πως υπάρχουν άλλου είδους αγώνες στους οποίους θα πρέπει να πάρει θέση ο ΣΠΜΕ και καλέσαμε το ΔΣ να υποστηρίξει τη μάχη που δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι μηχανικοί μέσα από το ΣΜΤ για την υπογραφή ΣΣΕ με τους εργοδοτικούς φορείς
Σημ: Το θέμα αυτό θα συζητηθεί αναλυτικότερα στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.


Ακολουθεί το ψήφισμα που καταθέσαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ/ΣΠΜΕ στις 11/12/18:


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΣΠΜΕ 11/12/18
Να αποσυρθεί άμεσα το ΠΔ 99/2018

            Για μια ακόμα φορά η πολιτεία θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην απορρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, μετατρέποντας το επιστημονικό έργο σε εμπόρευμα. Απέναντι στις τυμπανοκρουσίες και στους πανηγυρισμούς μελών και φίλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αφορμή την έκδοση του ΠΔ 99/2018, που για αυτούς βάζει δήθεν τάξη στο επάγγελμα του μηχανικού, θεωρούμε πως οι Πολιτικοί Μηχανικοί μέλη του ΣΠΜΕ θα πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού για να αποσυρθεί το συντομότερο δυνατόν.

Τι είναι και τι προβλέπει το ΠΔ 99/2018
            Το ΠΔ 99/2018 εκδίδεται κατά παραγγελία του νόμου ν. 4439/2016 (αρ.29) το οποίο διατηρεί αυτούσια την κατάργηση από τον μνημονιακό εφαρμοστικό νόμο ν. 4254/2014,  του ν. 4663/1930 «Περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου» και του ν. 6422/34 «Περί ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανολόγου, του ηλεκτρολόγου και του μηχανολόγου – ηλεκτρολόγου μηχανικού, ως και του ναυπηγού». Έτσι διατηρείται και πλέον υλοποιείται η μνημονιακή διάταξη συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία που λέει ότι η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού θα επεκτείνεται και σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασκήσεως του επαγγέλματος σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 38/2010, «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/36/ΕΚ».
            Πρόσβαση  στις «επαγγελματικές δραστηριότητες μηχανικών» όπως αναφέρει ο νόμος, θα  έχουν ακόμα  και  πτυχιούχοι  τριετών σπουδών και κολεγίων, με προσθήκες «βελτιωτικών» γνώσης, άσκησης είτε εμπειρίας. Πρόκειται για την πολιτική επιλογή να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών με τεχνητή υπερπροσφορά και υποτίμηση της εργασίας μας, για να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα». Πολιτική που έρχεται να προσθέσει τις συνέπειές της σε αυτές που επέφερε η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών. Είναι πλήρης και ομολογημένη η επίγνωση όσων την επιβάλλουν ότι αυτό θα γίνει εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
            Το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι σε συνέχεια και όχι σε τομή με την πολιτική των αναδιαρθρώσεων σε παιδεία και επάγγελμα. Το ΠΔ στην ουσία αποτυπώνει σε μορφή νομοθετήματος έναν πίνακα που αντιστοιχεί από τη μία πλευρά ειδικότητες μηχανικών με επαγγελματικά περιγράμματα και προσόντα και από την άλλη πλευρά επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στη κάθε ειδικότητα.
            Δεν αποτελεί το τέλος μίας απόπειρας αναδιάρθρωσης αλλά την αρχή του ξηλώματος κάθε έννοιας στιβαρών και ενιαίων κύκλων σπουδών και βασικών ειδικοτήτων που εδράζονται σε μεγάλες ενότητες επαγγελματικών δικαιωμάτων. Εκδίδεται σήμερα ως μία πρώτη μορφή για να αναθεωρηθεί πολλές φορές στο μέλλον. 
             Το ΠΔ 99/2018 και ο ν4439/16 απορρυθμίζουν την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού δημιουργώντας αυθαίρετα εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Έρχονται σε συνέχεια της κατάργησης ελάχιστων αμοιβών και συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προετοιμάζουν το έδαφος για την θέσπιση μητρώων μελετητών και κατασκευαστών ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Κατακερματίζουν τον χώρο της εργασίας και δημιουργούν μια μεγάλη πλειοψηφία φτηνά αμειβόμενων και υποβαθμισμένων εργαζομένων που από κοινού με τεχνικούς υποβαθμισμένων προσόντων θα ριχτούν βορρά στην εξοντωτική απορρόφηση μεγάλων εταιρικών σχημάτων και στις απαιτήσεις της ασυδοσίας της αγοράς. Ελάχιστοι τέλος θα χρειαστεί να παραμείνουν ως στελέχη των σχημάτων αυτών.
            Για αυτούς τους λόγους, το ΠΔ 99/2018 και ο ν4439/16 που εφαρμόζει, αποτελούν μια επιστημονικά αντιδεοντολογική και κοινωνικά αδίστακτη επίθεση σε όλους τελικά τους εργαζόμενους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων. Τα πλήγματα που θα επιφέρουν στο δημόσιο συμφέρον θα είναι ανεπανόρθωτα.

            Απορρίπτουμε   τη   ρευστοποίηση   των   επαγγελματικών   μας δικαιωμάτων,   αλλά   και   την   λογική   “ειδικότητα   εναντίον ειδικότητας”. Απαιτούμε  –  παλεύουμε για:

·         Την άμεση και πλήρη απόσυρση του ΠΔ99/2018
·     Την κατάργηση όλων των νομοθετημάτων που ήδη υλοποιούν νέα κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα από ειδικά μητρώα, σεμινάρια και εξετάσεις.
·   Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος. Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε συνοχή με τα πτυχία στη βάση των γνωστικών αντικειμένων του συνόλου των αντίστοιχων ελληνικών πολυτεχνικών σχολών και στη βάση της κατοχύρωσης του ενιαίου – αδιάσπαστου 5ετούς κύκλου σπουδών.
·    Την εκ νέου θεσμοθέτηση των ελάχιστων αμοιβών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

            Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΜΕ θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση του ψηφίσματος από κοινού με άλλους συλλογικούς φορείς των μηχανικών που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση για την άμεση απόσυρση του ΠΔ.99/2018 και τη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με σεβασμό στη διεπιστημονικότητα αλλά και τη διασφάλιση της σύνδεσης της επαγγελματικής δραστηριότητας του κάθε κλάδου με το επιστημονικό της υπόβαθρο.

ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς
Πολιτικών Μηχανικών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡ.Ε.Σ.Α. 14.03.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΠΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΚΜ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

    Ένα χρόνο σχεδόν μετά από τις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, που έγιναν στις 3 Απριλίου 2023, ο Σύλλογος παραμένει ου...