Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΣΠΜΕ 21/12/18_ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡ.Ε.Σ.Α.

Αναρτούμε μια συνοπτική ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου που έγινε την Παρασκευή 21/12/18 και η οποία δεν είχε απαρτία (5/15 μέλη παρόντα) καθώς και το ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΡ.Ε.Σ.Α.




Στη συνεδρίαση ουσιαστικά δεν συζητήθηκαν τα θέματα της Η.Δ. εκτός από το 5ο θέμα.
Σημείωση: για την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση υπάρχει η εκτίμηση πως θα γίνει το Φεβρουάριο, σύμφωνα και με το καταστατικό, για να οδηγηθούμε σε εκλογές το επόμενο διάστημα. Στην επόμενη συνεδρίαση θα αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της ΓΣ.

Για το 5ο θέμα της Η.Δ. "Συλλογική Σύμβαση Εργασίας", το οποίο ζητήσαμε να μπει σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, καταθέσαμε το παρακάτω ψήφισμα.

Το ψήφισμα που καταθέσαμε έχει στόχο να υποστηρίξουμε ομόφωνα ως σύλλογος τους εργαζόμενους πολιτικούς μηχανικούς που είναι μέλη του ΣΠΜΕ και μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για τη σύναψη ΣΣΕ μεταξύ ΣΜΤ και εργοδοτικών ενώσεων.

Από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση θεωρούμε πως υπάρχει θετικό κλίμα για να δημιουργηθεί μια επιτροπή του ΣΠΜΕ για "εργασιακά θέματα" με διευρυμένο αντικείμενο δράσης τα εργασιακά θέματα τριών διαφορετικών ομάδων πολιτικών μηχανικών οι οποίες δεν θεωρούμε πως δρουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους:
α) εργαζόμενοι μηχανικοί του δημοσίου τομέα
β) εργαζόμενοι μηχανικοί σε εταιρείες του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου
γ) ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι

Η επιτροπή θα εργαστεί προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΔΣ και στη ΓΣ του ΣΠΜΕ και θα έχει εξωστρεφή δράση για την προώθηση των εργασιακών θεμάτων με παρεμβάσεις σε Υπ. Εργασίας και Υπ. Υποδομών.

Το ψήφισμα έχει σταλεί και ηλεκτρονικά στα μέλη του ΔΣ για παρατηρήσεις έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ/ΣΠΜΕ σε σχετική απόφαση επί του θέματος.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΣΠΜΕ 21/12/18
ΘΕΜΑ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κοινοποίηση:
Α) Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
Β) Εργοδοτικές Ενώσεις Τεχνικού Κλάδου
Γ) Επιστημονικούς Συλλόγους μηχανικών
Δ) Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) στα πλαίσια υποστήριξης των μελών του, που είναι εργαζόμενοι πολιτικοί μηχανικοί σε τεχνικές, κατασκευαστικές και μελετητικές επιχειρήσεις της χώρας, για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, αποφασίζει τα εξής: 

1.      Στηρίζουμε τη δράση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), του οποίου μέλη είναι αρκετοί πολιτικοί μηχανικοί μέλη του ΣΠΜΕ, για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους σε τεχνικές, κατασκευαστικές και μελετητικές επιχειρήσεις της χώρας. Καλούμε το ΔΣ του ΣΜΤ να έρθει άμεσα σε συντονισμό με το ΣΠΜΕ έτσι ώστε να υποστηρίξουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις δράσεις του για τη ΣΣΕ.
2.      Καλούμε τις εργοδοτικές ενώσεις του τεχνικού κλάδου (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΕΓΜ) να προσέλθουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις με το ΣΜΤ για τη σύναψη της ΣΣΕ. Ζητάμε επίσης να είναι παρών ο ΣΠΜΕ στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της ΣΣΕ.
3.      Δημιουργούμε επιτροπή του ΣΠΜΕ για «εργασιακά θέματα» με διευρυμένο αντικείμενο δράσης τα εργασιακά θέματα τριών διαφορετικών ομάδων πολιτικών μηχανικών οι οποίες δεν θεωρούμε πως δρουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους: α) εργαζόμενοι μηχανικοί του δημοσίου τομέα, β) εργαζόμενοι μηχανικοί σε εταιρείες του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου, γ) ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι. Η επιτροπή θα εργαστεί προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΔΣ και στη ΓΣ του ΣΠΜΕ. Καλούμε τα μέλη του ΣΠΜΕ να επικοινωνούν με την επιτροπή για προβλήματα που αφορούν το εργασιακό τους περιβάλλον.
Τρόπος επικοινωνίας: ………………………………..
4.      Καλούμε τους άλλους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών και το τεχνικό επιμελητήριο ελλάδος να συντονιστούν με το ΣΠΜΕ για την υπεράσπιση των εργασιακών θεμάτων των μηχανικών με παρεμβάσεις σε Υπ. Εργασίας και Υπ. Υποδομών.

Τα Μέλη του ΔΣ/ΣΠΜΕ
……….


ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς
Πολιτικών Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡ.Ε.Σ.Α. 14.03.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΠΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΚΜ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

    Ένα χρόνο σχεδόν μετά από τις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, που έγιναν στις 3 Απριλίου 2023, ο Σύλλογος παραμένει ου...