Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Για τις "δωρεές" των αρπακτικών

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια οργανωμένη προπαγάνδα από την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ για τη δήθεν "δωρεά" της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ που αφορά την κατασκευή του νέου κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου.

Το κτίριο του σχολείου υπέστει ανεπανόρθωτες βλάβες κατά τη διάρκεια του σεισμού που έπληξε την περιοχή τον περασμένο Μάρτιο και από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων για τις κυβερνήσεις διαχρονικά συγκαταλέγονται στις μη επιλέξιμες δαπάνες.


Η αποκατάσταση όμως των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α) είναι ένα ακόμα πεδίο για την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης με τους μεγαλοεργολάβους κολλητούς της, οι οποίοι από τη μια φαίνεται πως λειτουργούν σαν ευεργέτες της κοινωνίας με δήθεν "δωρεές" και από την άλλη εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη σε διαγωνισμούς αναθέσεις παρωδία με σκανδαλώδεις εκπτώσεις και διαδικασίες.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω περίπτωση με την ίδια εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ και την αποκατάσταση (ω! τη σύμπτωση) των περιοχών της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Ιανό το Σεπτέμβριο του 2020.

Στο παρακάτω έγγραφο με την υπογραφή του υπουργού Υποδομών Αχ.Καραμανλή εγκρίνεται η ανάθεση του έργου με προϋπολογισμό 143.000.000 ευρώ στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ με την έκπτωση του αναδόχου να αγγίζει το αστρονομικό ποσό του 6 % !!!!
Οι δύο άλλοι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό-παρωδία ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έδωσαν έκαστος έκπτωση 5% αποκλείστηκαν!!!

Σε μια περίοδο όπου οι εκπτώσεις στα δημόσια έργα υποδομών έχουν τα τελευταία πολλά χρόνια υπερβεί το 50%, είναι εύκολα αντιληπτό το μεγάλο ποσοστό κέρδους το οποίο εξασφαλίζει ο ανάδοχος με μια τόσο χαμηλή έκπτωση, σε έναν διαγωνισμό που είναι προφανές πως έχει τα χαρακτηριστικά της απευθείας ανάθεσης-χάρισμα.

Και αν αναρωτιέται κανείς πως δέχθηκε το υπουργείο μια τέτοια έκπτωση για ένα τόσο σημαντικό έργο, η απάντηση έρχεται μέσα από το ίδιο έγγραφο καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η προϊσταμένη αρχή ζήτησε από τους διαγωνιζόμενους να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές καθώς οι αρχικές τους εκπτώσεις ήταν 5%, 4% και 3% !!!
Μετά από αυτή τη σκληρή πίεση του υπουργείου προς τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού η ΤΕΡΝΑ που άλλαξε την έκπτωση από 5% σε 6% έγινε τελικά η ανάδοχος του έργου!!

Αυτοί είναι διαχρονικά οι "ευεργέτες" με τις "δωρεές" τους με τις πλάτες των κυβερνητικών συνεργατών τους, πάντα εις βάρος της κοινωνίας η οποία και δοκιμάζεται από τις φυσικές καταστροφές και πληρώνει τελικά τα υπερκέρδη των αρπακτικών.


ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς

Πολιτικών Μηχανικών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡ.Ε.Σ.Α. 14.03.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΠΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΚΜ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

    Ένα χρόνο σχεδόν μετά από τις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, που έγιναν στις 3 Απριλίου 2023, ο Σύλλογος παραμένει ου...