Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡ.Ε.Σ.Α. ΔΣ/ΣΠΜΕ 21.03.2024

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, ως απόφοιτοι των Δημόσιων Πανεπιστημίων στα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, δηλώνουμε πως στηρίζουμε αταλάντευτα τη Δημόσια, Δωρεάν Εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού.

Εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που προβλέπει το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, που ψηφίστηκε αποκλειστικά από τους βουλευτές της ΝΔ, μέσω μάλιστα της παράκαμψης του Συντάγματος και του άρθρου 16.



Τα Δημόσια Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν διαχρονικά τη μειωμένη χρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό θα υποβαθμιστούν. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ: από το 2009 έως σήμερα η χρηματοδότηση στο ίδρυμα μειώθηκε κατά 63%, τα μέλη ΔΕΠ κατά 36%, ενώ οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές αυξήθηκαν κατά 20%.

Η ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων μαζί με τη χρόνια υποχρηματοδότηση θα οδηγήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (δίδακτρα, ανταποδοτική έρευνα κτλ.), με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά, ειδικότερα των φτωχότερων οικογενειών, να απομακρύνονται από το δικαίωμα να σπουδάσουν.

Θεωρούμε ότι η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ μετατρέπει το δίπλωμά μας σε ένα ακόμα «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Οι νέοι απόφοιτοι, θα πρέπει να κυνηγούν διαρκώς πιστοποιητικά και σεμινάρια επί πληρωμή. H περαιτέρω κατηγοριοποίηση των πτυχίων, συμπιέζει τα εργασιακά και μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Στεκόμαστε απέναντι στην προσπάθεια απαξίωσης των διπλωμάτων των ενιαίων πενταετών προγραμμάτων σπουδών των πτυχίων μηχανικών των δημόσιων ιδρυμάτων που επιχειρείται μέσω της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και εξίσωσής τους με τα πτυχία των κολλεγίων, αφού είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα κολλέγια θα επιχειρήσουν να μετατραπούν σε «μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» με τη νέα ρύθμιση.

Η ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά γενναία στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου με χρηματοδότηση, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, επαρκείς εγκαταστάσεις και επιστημονικό εξοπλισμό και πτυχία που να εξασφαλίζουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε στο πλάι του φοιτητικού κινήματος και της πανεπιστημιακής κοινότητας και καλούμε όλους τους φορείς των μηχανικών να πράξουν το ίδιο. Ο αγώνας για το δικαίωμα στην παιδεία και την αξιοπρεπή εργασία είναι κοινός! Θα μας βρουν απέναντί τους! Ο ΣΠΜΕ θα συνδράμει, σε συντονισμό με άλλους συλλογικούς φορείς, κατά του νέου νόμου, για τη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παραβιάζουν το άρθρο 16.


ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 

ΕΝΙΑΙΟ 5ΕΤΕΣ ΠΤΥΧΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΠΜΕ 09.04.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17.04

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ η α πόφαση του ΔΣ  του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 09 Απριλίου 2024 με θέμα  "Ο ΣΠΜΕ θεωρεί ...