Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡ.Ε.Σ.Α. ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΠΜΕ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

 Αναρτούμε την εκλογική διακήρυξη της ΠΡ.Ε.Σ.Α. - ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς Πολιτικών Μηχανικών - Συνεργαζόμενοι/ες αγωνιστές/ριες για τις εκλογές του ΣΠΜΕ την Κυριακή 2 Απριλίου 2023. 

Η διακήρυξη και στο issuu: https://issuu.com/presa.spme/docs/_-_










                                                         ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΠΜΕ - 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 

ΠΡ.Ε.Σ.Α. - συνεργαζόμενοι/ες

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, απευθυνόμαστε σε όλους και όλες εσάς:

  • Τους/τις νέους/ες μηχανικούς που ενταχθήκατε με τους πιο δυσμενείς όρους στην αγορά εργασίας,

  • Τους/τις μισθωτούς μηχανικούς στον ιδιωτικό́ τομέα και τους «συνεργάτες» με μπλοκάκι χωρίς δικαιώματα που βιώνετε την εργασιακή́ ανασφάλεια και την εργοδοτική́ τρομοκρατία,

  • Τους/τις  αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, που συμπιέζεστε από́ ένα καθεστώς υποαπασχόλησης και τα «μεροκάματα» από νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ενεργειακών πιστοποιητικών και ηλεκτρονικές ταυτότητες,

  • Τους/τις μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και διαρκώς καταρτιζόμενους/ες μηχανικούς,

  • Τους/τις άνεργους/ες συνάδελφους/ισσες, το πιο πληττόμενο κομμάτι του κλάδου που δεν πήρατε ποτέ ένα επίδομα ανεργίας παρότι χρυσοπληρώνετε το ΤΣΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ,

  • Τους/τις μηχανικούς του δημοσίου και των πρ. ΔΕΚΟ, που υφίσταται μειώσεις μισθών έως και 40% καθώς και την διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών

Η ιδιωτικοποίηση και διάλυση των υποδομών στοιχίζει ζωές

Η σύγκρουση της εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων είναι άμεση συνέπεια της χρόνιας εγκληματικής υποβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου από διαδοχικές κυβερνήσεις, της υποστελέχωσης και απαξίωσης που οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Η πλήρης απουσία λειτουργικών συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο μεγαλύτερο μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής έχει οδηγήσει σε επικίνδυνες συνθήκες κυκλοφορίας των τρένων στο δίκτυο. Την ώρα που η ΕΡΓΟΣΕ και ο μέχρι πρότινος πρόεδρός της και πρώην ταμίας σε προηγούμενο Δ.Σ. του ΣΠΜΕ Χρήστος Βίνης, αλλά και η εταιρεία λειτουργίας Hellenic Train διαφημίζουν την υποτιθέμενη συνεχή αναβάθμιση του δικτύου και την προσφορά σύγχρονων και ασφαλών μετακινήσεων, η κυκλοφορία των τρένων βασίζεται σε ξεπερασμένες μεθόδους που εφαρμόζονταν εκατό χρόνια πριν και βασίζονταν αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα. Αν τα σύγχρονα συστήματα που διασφαλίζουν από τη σηματοδότηση και παρακολούθηση της πορείας των τρένων στο δίκτυο μέχρι και την εξάλειψη πιθανού λάθους με αυτόματη πέδηση (fail safe) ήταν σε λειτουργία, η εγκληματική πορεία θα είχε αποφευχθεί. Τασσόμαστε:

-Κόντρα στις θεωρίες περί ατομικής ευθύνης και ανθρώπινου λάθους, ενάντια στην αισχρή ρητορική των συστημικών ΜΜΕ που έχουν βαλθεί από την πρώτη στιγμή να αποπροσανατολίσουν την κοινη γνώμη ρίχνοντας το φταίξιμο στον σταθμάρχη, ξεπλένοντας τους πραγματικούς υπαίτιους από τις χρόνιες πολιτικές τους ευθύνες. 

-Μαζί με τους απεργούς του σιδηροδρόμου, τους καλλιτέχνες και όλα τα κινήματα που επιλέγουν να ενώσουν στο δρόμο τη φωνή και τα αιτήματά τους για αξιοπρέπεια και ζωή.

-Υπέρ των ασφαλών και υπό κρατικό έλεγχο σιδηροδρομικών μεταφορών, με διαδικασίες ελέγχου από τους εργαζόμενους και την κοινωνία, που δε θα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Στην ίδια λογική εντάσσεται το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που συνεχίζει η κυβέρνηση, αφού αποφάσισε να αναβάλλει τις εθνικές εκλογές: το νερό και η παιδοογκολογική μονάδα του νοσοκομείου “Αγ.Σοφία”

Πληρώσαμε την κρίση τους, να μην πληρώσουμε και την «ανάπτυξή τους»

Οι εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών διεξάγονται 7 χρόνια (!) μετά τις προηγούμενες, σε μία περίοδο που η κυβερνητική πολιτική της «σταθερότητας και ανάπτυξης» θεμελιώνεται στην άρση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, τη συνεχή λεηλασία του δημόσιου πλούτου και την καταστροφή του περιβάλλοντος. 

Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε μια σειρά αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της αχαλίνωτης ασυδοσίας των επιχειρήσεων και της ένταξης στο χρηματιστήριο ενέργειας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιβίωσης για τους/τις εργαζόμενους/ες, τους/τις συνταξιούχους  και τη νεολαία.

Η πανδημία της Covid-19 έφερε τον κόσμο στη δίνη μιας πολύμορφης κρίσης, με την κυβέρνηση της ΝΔ να μας οδηγεί σε μια τραγωδία με πάνω από 34.000 νεκρούς μέχρι σήμερα, και σε κατάρρευση του ΕΣΥ, ειδικά στην περιφέρεια. Στο έδαφος της πανδημίας, η κυβέρνηση πέρασε σωρεία νομοθετημάτων που επιχειρούν να συνθλίψουν εργασιακά και δημοκρατικά κεκτημένα, ενώ προσέφερε πλήθος διευκολύνσεων και «δώρα» στις επιχειρήσεις. Στον τεχνικό κλάδο, αντιμετωπίσαμε το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης «σκοιλ ελικίκου» εκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα που φτιάχτηκαν σε μία νύχτα από ΚΕΚ ημετέρων της κυβέρνησης της ΝΔ. Η διοίκηση του ΣΠΜΕ με την πλειοψηφία της κυβερνητικής παράταξης ΝΔ-ΔΚΜ και τη στήριξη της παράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥΜ, λειτούργησε ως «κομπάρσος» στις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο δια της σιωπής του, αφήνοντας τα μέλη του να υποβάλλονται στην διαδικασία σεμιναρίων της ντροπής προκειμένου να λάβουν επίδομα πληττόμενου κλάδου. Ακόμα και μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης, η διοίκηση ΔΚΜ-ΔΗΣΥΜ δεν μπήκε καν στον κόπο να κατεβάσει τη Διαφήμιση-Χορηγία στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ για το voucher των 600e στο Διαβαλκανικό Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΑΕ, διαφήμιση που υπάρχει ακόμα και σήμερα στο spme.gr

Οι κυβερνητικές δηλώσεις της ΝΔ λοιπόν περί σταθερότητας και ανάπτυξης με την υποτιθέμενη έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας και οι θριαμβολογίες της για τον πακτωλό του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης γίνονται την στιγμή που ο λαός δοκιμάζεται κάτω από τις πολιτικές λιτότητας, τη συνύπαρξη υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτόν με συμμετοχή στο γιγαντιαίο πρόγραμμα εξοπλισμών. Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της λαϊκής δυσαρέσκειας, η κυβέρνηση της ΝΔ οξύνει την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται, αλλά και να συσπειρώσει το αντιδραστικό της ακροατήριο. Προσπαθεί να εφαρμόσει το νόμο Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, που μπλοκαρίστηκε στην πράξη με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Η κυβερνητική πολιτική αμφισβητήθηκε από τους αγώνες των νέων ενάντια το νομοσχέδιο της Κεραμέως και την πανεπιστημιακή αστυνομία έως τους εργατικούς νικηφόρους απεργιακούς αγώνες στην efood και την cosco, τη μεγαλειώδη απεργία στη Μαλαματίνα. Τους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος για την ισότητα και ενάντια στην έμφυλη βία και καταπίεση. Τους αγώνες υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Μέχρι τις μέρες, που ο κόσμος της τέχνης -που αγωνίζεται ενάντια στην υποβάθμιση- συναντήθηκε στο δρόμο με τον κόσμο της εκπαίδευσης. Μέχρι τις μεγάλες περιφερειακές κινητοποιήσεις (στο Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα, το Μεσολόγγι) για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας από την ολοκληρωτική κατεδάφιση. Μέχρι τις τεράστιες πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τις ζωές μας στις 8 Μάρτη 2023, που έγιναν παρά την απουσία της ΓΣΕΕ.

Για τους μισθωτούς συναδέλφους – για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης

Στον κλάδο μας η συνεχής μείωση των μισθών, οι απολύσεις, οι απλήρωτες υπερωρίες και το ξεχείλωμα του ωραρίου αποτέλεσαν πάγιες πρακτικές σε βάρος μας για το ξεπέρασμα της κρίσης. Στην καραντίνα αυτό έφτασε στη μαύρη εργασία για κόσμο που ήταν δηλωμένος σε «αναστολή». Σήμερα τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου αυξάνονται, η κατασκευαστική και μελετητική δραστηριότητα ανεβαίνει, ενώ εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να βλέπουμε τις αμοιβές μας καθηλωμένες και το εισόδημά μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Η αμοιβή με δελτίο παροχής υπηρεσιών «μπλοκάκι» παραμένει η κυρίαρχη μορφή απασχόλησης και δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μας αντιμετωπίζουν ως «ανεξάρτητους συνεργάτες», δηλαδή χωρίς τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από τη μισθωτή σχέση εργασίας.  

Παλεύουμε μέσα από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τα άλλα σωματεία του κλάδου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για πραγματικές αυξήσεις των μισθών με τον ελάχιστο στα 1760€, κατοχύρωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συναδέλφους/ισσες με κανονικές προσλήψεις και πλήρη δικαιώματα, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της ελαστικής εργασίας και το μπλοκάκι στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Χτίζουμε τείχος προστασίας στους συναδέλφους/ισσες που υφίστανται εκδικητικές απολύσεις λόγω πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, λόγω του ότι διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Ζητάμε κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα συνδικάτα ελεύθερα από κράτος - κυβερνήσεις και εργοδότες. 

Για τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους – να ασκηθεί το ελεύθερο επάγγελμα με αξιοπρέπεια

Οι συνάδελφοι που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα έχουν δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια. Η αναδουλειά των τελευταίων ετών της κρίσης σε συνδυασμό με την φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές έχουν πλέον οδηγήσει την πλειοψηφία των συναδέλφων/ισων να είναι επικηρυγμένοι από εφορία και ΤΣΜΕΔΕ. Ο βιοπορισμός μέσω έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών στα χρόνια της κρίσης έδειξε ότι δεν αποτελεί λύση. Η υποχώρηση της οικοδομής μαζί με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό σε συνδυασμό με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και του πλαφόν στην έκπτωση για τις αμοιβές μελετών, ώθησαν χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην έξοδο από το επάγγελμα ή τη μετανάστευση.  

Οι αυτοαπασχολούμενοι αναγκαζόμαστε στη διεκπεραίωση φοροεισπρακτικών διαδικασιών που ελάχιστη σχέση έχουν με την επιστήμη μας. Την ίδια στιγμή, μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων ενισχύουν τις μεγάλες τεχνικές μελετητικές εταιρείες και οδηγούν στην εξαφάνιση των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. 

Απαιτούμε την άμεση επαναφορά του κώδικα ελαχίστων αμοιβών και του πλαφόν έκπτωσης στις μελέτες, μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων απέναντι στις απαιτήσεις των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών εταιρειών για κακοπληρωμένη εργασία. Μέτρα που θα βάλουν φρένο στο γιγαντισμό των μεγάλων τεχνικών και κατασκευαστικών εταιρειών, ενισχύοντας αφενός τις δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να στελεχωθούν, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Ζητάμε να καταργηθεί το πρόσθετο χαράτσι για τη διατήρηση μελετητικού ή κατασκευαστικού πτυχίου από το ΤΕΕ. 


Για τους συνταξιούχους συναδέλφους. Ομολογία κλοπής εισφορών από το Εφάπαξ των Μηχανικών.

Το θέμα ξεκίνησε με το Ν.4387/16 (Νόμο Κατρούγκαλου) ο οποίος προέβλεπε πενιχρά Εφάπαξ στους αυτοαπασχολούμενους, ακολουθώντας πιστά τη νεοφιλελεύθερη λογική της «ανταποδοτικότητας». Μόλις έγινε αντιληπτή η τεράστια περικοπή στο Εφάπαξ (άνω του 50%) το θέμα «διορθώθηκε» λανθασμένα με εγκύκλιο ΣΥΡΙΖΑ του 2017. Η εγκύκλιος καταργήθηκε το 2019. Το αποτέλεσμα ήταν από το 2021 και μετά από αντίστοιχες οδηγίες ξεκίνησαν να ζητούνται πίσω χιλιάδες € για τα καταβληθέντα Εφάπαξ από συνταξιούχους Μηχανικούς, οι οποίοι είχαν ήδη λάβει τα ελαφρώς βελτιωμένα Εφάπαξ από το 2017. Με επιστολές τηλεγραφικών επεξηγήσεων οι συνάδελφοι διαπιστώνουν ότι τώρα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν «ως αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά που νομίμως είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους από το 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2020! «Η παρακράτηση θα ανέρχεται στο 15% της κύριας σύνταξης και ειδικής προσαύξησης μέχρι την εξόφληση της οφειλής», αναφέρεται σε σχετική απόφαση. Να σταματήσει τώρα η ληστεία.

Για τους ανέργους ή υποαπασχολούμενους συναδέλφους

Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων. Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο διάστημα της ανεργίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.


Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα

Τα αποτελέσματα του, πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση, e-ΕΦΚΑ έχουν ως αποτέλεσμα τη στέρηση της ασφαλιστικής ικανότητας ή και την μαζική αποστολή Πράξεων Οφειλών στο ΚΕΑΟ αμέσως μετά την λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Προωθείται η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του ΕΦΚΑ και η εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα. Προτάσσουμε την αναγκαιότητα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους/ες.


Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές του Συλλόγου, συνεχίστηκε η αντιδραστική του κατεύθυνση. Ο ΣΠΜΕ με τη στάση του προεδρείου (αρχικά με την πλειοψηφία της ΔΚΜ να στηρίζεται σε άλλες δεξιές παρατάξεις δορυφόρους και στη συνέχεια να στηρίζεται στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ) στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας στάθηκε ηχηρά απών από τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του. Συνέχισε την αντιδημοκρατική κατρακύλα, την γραφειοκρατική λειτουργία, περιορίστηκε τελικά στην αυτοπροβολή του προέδρου του. Δεν έκανε πρακτικά καμία Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΠΜΕ! Στάθηκε αρωγός της αντιδραστικής πολιτικής που πρότεινε το ΤΕΕ και οι κυρίαρχες παρατάξεις εντός του. Υπήρξε στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής κάθε κυβέρνησης και απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών.

Οι καθεστωτικές παρατάξεις και πρώτη απ΄ όλες η ΔΚΜ και η ΔΗΣΥΜ που διοικούν τον ΣΠΜΕ, μαζί με τους χρήσιμους υποστηρικτές τους, επέλεξαν το δρόμο της σιωπής, της συνδιαλλαγής και της υποστήριξης της προσπάθειας διάλυσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, στηρίζοντας επί της ουσίας τα σχέδια των μεγάλων εταιρειών που μας έχουν οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης.

Χαρακτηριστική, είναι η στάση που κράτησε ο Σύλλογος υπερασπιζόμενος το Προεδρικό Διάταγμα 99/2018 με τίτλο «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» με το πρόσχημα ότι εν λόγω ΠΔ δυναμώνει τη θέση των πολιτικών μηχανικών. Το εν λόγω ΠΔ κατακερματίζει τα γνωστικά αντικείμενα σε επιμέρους «δραστηριότητες μηχανικής» και έχει σαν στόχο σε επόμενη φάση την απόσπαση όλων των δικαιωμάτων από τα πτυχία και την εξατομικευμένη πρόσβαση σε κάποια από αυτά. Στη συνεδρίαση του ΔΣ/ΣΠΜΕ για το θέμα του ΠΔ99/2018 η διοίκηση του συλλόγου, ΝΔ-ΔΚΜ & ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥΜ, υποστήριξε το ΠΔ99 βρίσκοντας συμμάχους τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΛΕΜ. Η ΠΡ.Ε.Σ.Α. καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι καθεστωτικές παρατάξεις που υποστήριξαν το ΠΔ99 στο ΣΠΜΕ, σε άλλους επιστημονικούς συλλόγους είχαν την ακριβώς αντίθετη προσέγγιση, με κοινή συνισταμένη όμως σε κάθε περίπτωση τη συντεχνιακή λογική και την κοντόφθαλμη αντίληψη «ειδικότητας απέναντι σε ειδικότητα».

Το επόμενο βήμα είναι η απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία και η εξατομικευμένη «διαβαθμισμένη πρόσβαση» σε ένα μόνο τμήμα αυτών. Μέσα από επί πληρωμή σεμινάρια, καταρτίσεις, εξετάσεις πιστοποίησης,- ξεκινώντας από τις αυστηρές εξετάσεις εγγραφής στο ΤΕΕ – και κυρίως από την απόδειξη επαγγελματικής εμπειρίας μέσα από ένα νέο μητρώο τεχνικών έργων. Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών, πλήττει πρώτα και κύρια τους νέους αποφοίτους που θα μπαίνουν στο επάγγελμα με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο Σύλλογος όφειλε να σηκώσει ανάστημα ενάντια στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, στη διάσπαση των πτυχίων βάσει ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων, εξετάσεων, στην αντικατάσταση του πτυχίου από φάκελο προσόντων. Για την κατάργηση του ΠΔ 99/2018 για τη «ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού» και του μητρώου ιδιωτικών έργων και στη «διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης» που θέλει να κάνει το ΤΕΕ. Καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» / «ασκούμενου» μηχανικού με «μηδενικό πτυχίο».

Όλη αυτή η λογική συνδέεται με την οδηγία Μπολόνια, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων. Εμείς δεν θα πειθαρχήσουμε στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση! Παλεύουμε ενάντια στην αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολεγίων με τα πολυτεχνεία. Διεκδικούμε ένα ενιαίο 5ετές πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία πολυτεχνική εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

Μαζί με την κοινωνία, για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος

Με διαδικασίες express ψηφίστηκε ο αντιπεριβαλλοντικός «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που δεν προστατεύει το περιβάλλον από τις επιπτώσεις που μπορεί να του προκαλούν διάφορες επενδύσεις, αλλά προστατεύει τις επενδύσεις από τις επιπτώσεις που μπορεί να τους προκαλεί το αίτημα προστασίας του περιβάλλοντος. Προβλέπεται πλέον ότι, πέρα από την εκπόνηση των περιβαλλοντικών μελετών, και ο έλεγχός τους θα μπορεί να διεκπεραιώνεται από ιδιώτες. Οι ιδιω΄τες θα πληρώνονται από τον επενδυτή και θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο πληρότητας και τον έλεγχο της περιβαλλοντικής μελέτης, την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση, την σύγκλιση του αρμόδιου κεντρικού συμβουλίου όταν προβλέπεται και την σύνταξη του σχεδίου Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, την οποία θα καλείται η δημόσια διοίκηση να επικυρώσει εντός συγκεκριμένης στενής χρονικής προθεσμίας. Τροποποιείται ο νόμος πλαίσιο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και προστίθενται «περιθώρια ευελιξίας και ανάδρασης», ώστε σχέδια που υπάγονται στο κατώτερο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού, να μπορούν να τροποποιούν προβλέψεις του ανώτερου χωροταξικού επιπέδου σχεδιασμού. Τροποποιούνται τα προεδρικά διατάγματα προστασίας εκτεταμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας (εμπορικό τρίγωνο, Ψυρρή, Μεταξουργείο). Το Υπουργείο επιχειρεί να «αναβαθμίσει» τις περιοχές αυτές με την προώθηση της πλέον πρόσφατης μορφής πολεοδομικού εξευγενισμού η οποία προέκυψε στην Αθήνα, την τουριστικοποίηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση συντελούν διάφοροι σύγχρονοι σχεδιασμοί, όπως το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, το Ελληνικό, λιμάνι της Cosco, ο Μεγάλος Περίπατος και η μεταφορά των Υπουργείων στο «κυβερνητικό πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ. Ενδεικτικά, ακόμα τα όσα συμβαίνουν στα Εξάρχεια, όπου με τις απειλές των ΜΑΤ επιχειρείται μια απροκάλυπτη επιχείρηση «εξευγενισμού της περιοχής» μέσω έργων όπως ο σταθμός του μετρό στην πλατεία κι η σχεδιαζόμενη ανάπλαση στον λόφο του Στρέφη με σκοπό να αλλάξει πλήρως τον χαρακτήρα της περιοχής. Ο τρόπος επιβολής του έργου αυτού χωρίς καμία κοινωνική διαβούλευση και κόντρα στους κατοίκους αναδεικνύει ότι καμία σχέση δεν έχει με την διευκόλυνση του κοινού και των κατοίκων, αλλά αντίθετα είναι αποκλειστικά μια ακόμα προσπάθεια για την πειθάρχηση μια γειτονιάς στη λογική «νόμος, τάξη, κέρδος». Οι εξορύξεις στις Σκουριές και οι δρομολογούμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, Ιόνιο και Κρήτη, αναδεικνύει ότι η ανάπτυξή τους καταστρέφει τις ζωές μας και το περιβάλλον.

Ο πρόσφατος πολύνεκρος σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, έφερε ξανά στο προσκήνιο μια σειρά ζητημάτων, που ξεκινάνε από το γεγονός ότι τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα δεν καταλαβαίνουν από σύνορα, όπως και τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα του γνωστικού μας αντικειμένου και τον ρόλο μας στην κοινωνία όπως:

  • την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ασφαλή κατοικία

  • τον έλεγχο της ασυδοσίας του κατασκευαστικού κεφαλαίου

  • τη συζήτηση για την επάρκεια των αντισεισμικών κανονισμών στην Ελλάδα, και ειδικότερα για τις ζώνες σχεδιασμού

  • την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, ειδικά των παλαιότερων, με δημόσια επίβλεψη και οικονομική επιβάρυνση, ώστε να μην εξαρτάται το δικαίωμα στην ασφαλή κατοικία από το εισόδημα. 


Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, της κυβέρνησης και των επενδυτών. Ο ΣΠΜΕ στο πλευρό του

Το ΤΕΕ με τον ΣΠΜΕ στο πλευρό του, βρέθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στο πλευρό των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με βασική ευθύνη όλων των καθεστωτικών παρατάξεων που συγκρότησαν την ηγεσία του, προώθησε μία σειρά πολιτικών ενάντια στα συμφέροντά μας. Συνέβαλε στην κυριαρχία του δελτίου παροχής υπηρεσιών στον κλάδο. Συναίνεσε στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των Ελάχιστων Αμοιβών, στις ιδιωτικοποιήσεις.

Προώθησε μια σειρά αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων, αποτελώντας μεταξύ άλλων λειτουργό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ρύθμισης των αυθαιρέτων, «τεχνικό σύμβουλο» του έργου του Ελληνικού και μελλοντικό διαχειριστή του «Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη». Στήριξε και στηρίζει συνολικά τα νέα πρότυπα χωρικού σχεδιασμού σε βάρος του περιβάλλοντος, ενώ επιδιώκει να αποτελέσει το φορέα αδειοδότησης μια σειράς κρίσιμων λειτουργιών Δημοσίου συμφέροντος υποκαθιστώντας τις Δημόσιες Υπηρεσίες και προωθώντας fast track εγκρίσεις υπέρ των «Επενδυτών».

Στήριξε μία σειρά νόμων και υπουργικών αποφάσεων που εξευτέλισαν κυριολεκτικά το αντικείμενο της εργασίας μας. Μας μετέτρεψαν σε φοροεισπράκτορες και «συνένοχους» στην διατήρηση της επιβάρυνσης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος (βλέπε τους νόμους για τα αυθαίρετα, τους ενεργειακούς επιθεωρητές κλπ. Το ΤΕΕ μεταλλάσσεται ολοένα και περισσότερο και έρχεται να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο ως σύμβουλος του κράτους, της κυβέρνησης και των επενδυτών. Συνδιαμορφώνει και στηρίζει τα Προεδρικά Διατάγματα διάλυσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ειδικοτήτων και διεκδικεί να τηρεί τα μητρώα εξατομίκευσης των πτυχίων και δημιουργίας φραγμών στο επάγγελμα. 

Αναλαμβάνει το ρόλο του πιστοποιητή, του εξεταστή και του εκπαιδευτή όλων των βαθμίδων του τεχνικού κόσμου και όχι μόνο των μηχανικών, παίρνοντας μέρος ενεργητικά στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω των μητρώων. Μετατρέπεται και επισήμως σε φορέα ελέγχου πρόσβασης στο επάγγελμα που θα πουλάει υπηρεσίες στα μέλη της, βλέπε e-πολεοδομία, τις οποίες θα αγοράζουν υποχρεωτικά αν θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα. Σχεδιάζει την μετατροπή του ΤΜΕΔΕ σε επαγγελματικό ταμείο, δίνοντάς το βορά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Λειτουργώντας υποτίθεται ως «εναλλακτική» στο ΕΤΕΑΕΠ, «ξοδεύοντας» όμως και πάλι τις εισφορές των μηχανικών, όπως έκανε και με την Τράπεζα Αττικής.

Εντός και Εκτός του ΣΠΜΕ, για ένα Σύλλογο δίπλα στην κοινωνία

Στην ΠΡ.Ε.Σ.Α. συμμετέχουν μέλη σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, συλλογικοτήτων γειτονιάς, φεμινιστικών συλλογικοτήτων, κόσμος ενεργός στα περιβαλλοντικά κινήματα.

Απέναντι στη λογική της ανάθεσης, όπου οι Πολιτικοί Μηχανικοί καλούνται να τοποθετηθούν μόνο με την ψήφο τους και στο υπόλοιπο διάστημα κάποιοι μιλούν ερήμην τους αλλά εξ ονόματός τους στους διαδρόμους των υπουργείων, καλούμε σε μια κινητοποίηση των ίδιων των μελών του συλλόγου για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Απέναντι στην λογική ότι «όλοι μηχανικοί είμαστε», εργαζόμενοι και εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και οι μεγαλο-εργολάβοι, προτάσσουμε την ενότητα και τον κοινό αγώνα των μηχανικών που ζούμε από τη δουλειά μας.

Επιδιώκουμε η παρουσία μας στον ΣΠΜΕ να αποτελεί τη φωνή των πληττόμενων μηχανικών, των μηχανικών που αντιστέκονται συλλογικά, να παρέχει στήριξη στις εργατικές αντιστάσεις, στα κινήματα πόλης – περιβάλλοντος και σε κάθε αγώνα που ξεσπά. Ενάντια στα εργοδοτικά συμφέροντα, τα οποία εκπροσωπούνται από τις καθεστωτικές παρατάξεις και τους μηχανισμούς του ΤΕΕ, αλλά και εντός του ΣΠΜΕ. Να βάζει ερωτήματα για τον κοινωνικό ρόλο του μηχανικού, και να εγκαλεί το σύλλογο να τοποθετηθεί για ζητήματα που αφορούν και το γνωστικό μας αντικείμενο, -από τις υποδομές και τα αυθαίρετα ως την αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία-, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τα μέλη του, όπως και τους/τις φοιτητ(ρι)ες του κλάδου, -από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Θα σταθούμε αντιπολιτευτικά απέναντι στις ΔΚΜ-ΔΗΣΥΜ και τις συντεχνιακές λογικές (ΕΛΕΜ), αλλά και απέναντι σε λογικές «μικρότερου κακού» ή συνδιαχείρισης. 

Ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία να διεκδικούμε τον κοινωνικό μας ρόλο, την αξιοπρέπεια και τον έλεγχο στο αντικείμενο της δουλειάς μας, ενάντια στους νόμους της αγοράς θα επιδιώξουμε να διαμορφώσουμε θέσεις και αιτήματα που θα προτάσσουν το κριτήριο της κοινωνικής ωφέλειας, ενάντια στις λογικές του κέρδους και της ανταποδοτικότητας. Επιλέγουμε το δρόμο της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, του δομημένου χώρου και του φυσικού πλούτου από την σκοπιά των κοινωνικών αναγκών, ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η θέση που μας αναλογεί είναι αυτή του «συμβούλου των κοινωνικών κινημάτων», είναι μαζί με τους εργαζόμενους και ενάντια στις επιλογές των αναδιαρθρώσεων στην παραγωγή, είναι μαζί με τους κινητοποιούμενους κατοίκους για θέματα πόλης και περιβάλλοντος, είναι μαζί με το φοιτητικό κίνημα ενάντια στις επιχειρούμενες αντιδραστικές αλλαγές. Η συμπόρευσή μας, εντός και εκτός του ΣΠΜΕ, με έμφαση στους νέους αγώνες της περιόδου, η ανάπτυξη μαζικών αγώνων μακριά από λογικές «ανάθεσης» είναι ο δικός μας δρόμος.

Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο σύλλογο με τις διαρκείς πραξικοπηματικές αναβολές των εκλογών από το προεδρείο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης των μελών του ΣΠΜΕ, είναι πλέον σαφής η πολιτική βούληση της κυβερνητικής παράταξης ΔΚΜ να οδηγηθούμε σε «βουβές εκλογές» με τους κομματικούς μηχανισμούς να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μπας και καταφέρουν να περιορίσουν την οργή που νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μηχανικών που ζουν από την εργασία τους, ειδικότερα των νέων συναδελφ(ισσ)ων προς τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες. 

Ξέρουμε όμως καλά, πως τα πράγματα αλλάζουν με την ενεργή μαχητική μας συμμετοχή, και όχι δίνοντας λευκή επιταγή στις καθεστωτικές παρατάξεις. Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία έδειξε πως έχει μεγάλη σημασία η ενεργή παρέμβασή μας και μέσα στο σύλλογο, καθώς υπήρξαν αποφάσεις του ΔΣ/ΣΠΜΕ που βασίστηκαν σε ψηφίσματα που καταθέσαμε. Καταδίκη της αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ / Ενάντια στο σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας / Για την υποστήριξη της δράσης του ΣΜΤ για ΣΣΕ / Για τη διεξαγωγή ΓΣ/ΣΠΜΕ στις 22.05.2018 / Για το ασφαλιστικό των μηχανικών 


Ειδικότερα αιτήματα για τη λειτουργία του ΣΠΜΕ

  • Διεξαγωγή ΓΣ Γενικών Συνελεύσεων που έχουν σταματήσει  και δημοσίευση των πρακτικών του ΔΣ και των αποφάσεων και αποστολή στα μέλη του. 

  • Επιστημονικές δραστηριότητες του Συλλόγου (επιστημονικές επιτροπές, επιτροπές κανονισμών, συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια κ.α.) με τη συμμετοχή των μελών του συλλόγου στην επιλογή, στην οργάνωση και στην υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων.

  • Επανέκδοση ενημερωτικού επιστημονικού δελτίου του Συλλόγου έστω σε ψηφιακή μορφή.

  • Διανομή δωρεάν σε όλα τα μέλη του Συλλόγου βασικών εργαλείων για την άσκηση του επαγγέλματος  όπως Ευρωκώδικες, κείμενα ΕΤΕΠ, ΚΤΣ, ΚΤΧ κ.α.

  • Αυτόματη εγγραφή στο σύλλογο των αποφοίτων των ελληνικών σχολών Πολιτικών μηχανικών

Να φέρουμε τον σύλλογο δίπλα στους πολιτικούς μηχανικούς και την κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΠΜΕ 09.04.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17.04

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ η α πόφαση του ΔΣ  του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 09 Απριλίου 2024 με θέμα  "Ο ΣΠΜΕ θεωρεί ...