Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Το αρχικό μας κείμενο τον Ιούνιο του 2016

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


…Η ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς Πολιτικών Μηχανικών είναι μία πρωτοβουλία συναδέλφων πολιτικών μηχανικών που συμμετέχουν ενεργά τα τελευταία χρόνια σε κινητοποιήσεις αφενός στο χώρο των μηχανικών και αφετέρου σε ευρύτερο κοινωνικό πεδίο και έχουν την κοινή αντίληψη πως στα συλλογικά μας ζητήματα χρειάζονται συλλογικές απαντήσεις.
Μέσα από το «όχημα» αυτό θα διεκδικήσουμε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος να αποκτήσει μια φωνή που θα εκφράζει τα συμφέροντα των πληττόμενων μηχανικών, θα διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους και θα αναδείξει το ρόλο του πολιτικού μηχανικού μέσα από την υπεράσπιση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων, την αναβάθμιση του επιστημονικού του αντικειμένου και την ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα της εργασίας του πολιτικού μηχανικού.

Ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες, όπου ο σύλλογος έχει απαξιωθεί πλήρως από τα μέλη του, με βασική ευθύνη των τελευταίων διοικήσεων, θεωρούμε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ενωτική παρέμβαση σε όλες τις διαδικασίες του συλλόγου μέσα από ένα σχήμα πολιτικών μηχανικών το οποίο θα συσπειρώνει ομόρροπες δυνάμεις προς μια ενιαία κατεύθυνση.
Στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχει καμία και κανένας που να περισσεύει. Για το λόγο αυτό καλούμε συναδέλφισσες/συναδέλφους που έχουμε βρεθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στους ίδιους συλλογικούς αγώνες ως εργαζόμενοι μηχανικοί (ελεύθεροι επαγγελαματίες, μισθωτοί σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα), υπο-απασχολούμενοι ή άνεργοι απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνουμε καθημερινά, να στηρίξουν ενεργά την πρωτοβουλία για ενωτική δράση στο ΣΠΜΕ και να συνεισφέρουν με τη βιωματική εργασιακή τους εμπειρία στις συλλογικές διεκδικήσεις.
Όσον αφορά τα επιστημονικά ζητήματα, θεωρούμε ότι ο ΣΠΜΕ πρέπει να βρίσκεται σε ρόλο πρωτοπόρο με σημείο αναφοράς το κοινωνικό χαρακτήρα της επιστήμης του πολιτικού μηχανικού και όχι σε ρόλο κομπάρσου των εκάστοτε κυβερνητικών εντολών και των «συμφερόντων» που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μηχανικών.
Απέναντι στη λογική που είχε το απερχόμενο προεδρείο του ΣΠΜΕ, που εξέδωσε μία και μόνο πολιτική ανακοίνωση για να υπερασπιστεί το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, θεωρούμε ότι στο σύλλογο πρέπει να γίνεται σαφής πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση, στα πλαίσια όλων των ζητημάτων που μας αφορούν όπως το εργασιακό (ΣΣΕ), το νέο ασφαλιστικό σύστημα, η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, τα περιβαλλοντικά θέματα, τα κινήματα στις γειτονιές των πόλεων και συνολικότερα οι κοινωνικοί αγώνες ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα. Να συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες δίπλα στα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν η Ε.Ε και η Ευρωζώνη, με στόχο τη στάση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους.
Απέναντι στην επιστημονική υποβάθμιση του Συλλόγου με μοναδικό επίτευγμα την αυτογελοιοποίηση του με τη διοργάνωση του “Re-engineering Greece”, συντασσόμενος με το “success story” της κυβέρνησης Σαμαρά, απαιτούμε την επιστημονική συγκρότηση του, την ανάδειξη και στήριξη της επιστημονικής έρευνας και παραγωγής και την εν γένει εξωγένεια των μελών του.
Για τους λόγους αυτούς συγκροτούμε  μια νέα συλλογικότητα στο χώρο των πολιτικών μηχανικών και  θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του μηχανικού, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Θα υπερασπιστούμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης για να βγουν οι νέοι μηχανικοί από τη μέγγενη της ανεργίας και της ανασφάλειας.

Συμμετέχουν ανένταχτοι μηχανικοί και μηχανικοί από:
Αριστερή Στροφή
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών
ΤΟΜΗ-Αυτόνομο Δίκτυο Μηχανικών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ_ΡΙΧΤΟ ΜΕ ΠΡ.Ε.Σ.Α. ΣΤΗΝ ΕΠ.ΕΠ. ΠΟΛ.ΜΗΧ.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, Την ερχόμενη Κυριακή στις 3 Νοεμβρίου 2019 στις εκλογές του ΤΕΕ καλείσαι να πάρεις θέση για το πρόσημο...