Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Κείμενο ΠΡΕΣΑ "για το ασφαλιστικό των μηχανικών" Ιούνιος 2016

…για το ασφαλιστικό των μηχανικών…


Σε ένα ήδη δυσμενές πλαίσιο, η τελευταία αρνητική εξέλιξη για το ασφαλιστικό των μηχανικών αφορά τα ειδοποιητήρια του Α εξαμήνου 2016 του ΤΣΜΕΔΕ (με ημερομηνία εξόφλησης 30/09), τα οποία αναρτήθηκαν με βάση την απόφαση του ΕΤΑΑ στις 18/05/16. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
1. Την πρώτη δόση των αναδρομικών αυξήσεων του Ν.3986/11 (240 € που αφορούν στην κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ για το 2011 και 2012), κράτηση που δεν έχει απολύτως κανένα αντίκρισμα καθώς ουδέποτε υλοποιήθηκε Ταμείο Ανεργίας για τους μηχανικούς. Το συγκεκριμένο ποσό υπέρ ΟΑΕΔ των 240 € έχει χρεωθεί και σε μισθωτούς, συνταξιούχους και διαγραφέντες μετά το έτος 2013.
2. Τις υπόλοιπες αυξήσεις του εν λόγω Νόμου για όλους τους προ 93 ασφαλισμένους συναδέλφους, αλλά και για όσους μετά το 93 δεν είχαν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν.4331/15 για επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Εκτός  δηλαδή των 19.500 συναδέλφων που με αίτηση τους εντάχθηκαν στην εν λόγω ρύθμιση, οι υπόλοιποι περίπου 50.000 συνάδελφοι (αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, εργαζόμενοι με ΔΠΥ, ελεύθεροι επαγγελματίες) θα δουν ξανά τις μνημονιακές αυξήσεις του Ν.3986 /11 στα ειδοποιητήρια τους. Μια ρύθμιση η οποία προφανώς δεν λύνει κάποιο πρόβλημα καθώς εάν δεν καταβάλονται εμπρόθεσμα τρέχοντες εισφορές και δόσεις διακανονισμών αυτόματα χάνεται η ρύθμιση και εφαρμόζονται οι αυξήσεις με την αυτόματη επαναφορά στις ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες.
3. Τις αναδρομικές αυξήσεις για το κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης ο οποίος όμως από 01/01/16 καταργήθηκε χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσα έχουν καταβληθεί έως τώρα.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις σε ΔΣ/ΕΤΑΑ και ΔΣ/ΤΣΜΕΔΕ οι κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων μηχανικών που συμμετέχουν σε σωματεία και συνελεύσεις βάσεις όπως είναι η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η ΕΜΔΥΔΑΣ έχουν ως βασικό στόχο την ανατροπή της απόφασης του ΕΤΑΑ και τη μη εφαρμογή των αναδρομικών αυξήσεων εισφορών.
Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των κινητοποιήσεων αυτών θα πρέπει να είναι η απάντηση απέναντι σε όσους από τις διοικήσεις των ταμείων και των διευθύνσεων εισφορών οι οποίοι, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, είναι πιστοί εφαρμοστές των μνημονιακών και αντι-ασφαλιστικών νόμων αντί να υπερασπίζονται τους πληττόμενους από την κρίση συναδέλφους. Σαν συλλογικότητα στηρίζουμε τον αγώνα αυτό και καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρεθούν στο δρόμο των κινητοποιήσεων προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυξήσησεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο αγώνας αυτός είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ενάντια σε κάθε ασφαλιστική απορρύθμιση και στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Η πιο πρόσφατη από αυτές ήταν η ψήφιση του Ν.4387/16 με ΦΕΚ 85/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος» από τη σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το νέο ασφαλιστικό αποτελεί ουσιαστικά την ταφόπλακα για τους ελεύθερους επεγγελματίες και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών καθώς οι εισφορές εκτινάσσονται στο 37,95% του εισοδήματος και για τη πλειοψηφία των εισοδημάτων 10-20.000€ ετησίως απομένει ένα εισόδημα πείνας κάτω από 500 €.
Για τους νέους μηχανικούς η κατάσταση συνεχίζει να είναι προβληματική καθώς η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά διατηρείται στα 2.820€ ετησίως και για τη μεταβατική περίοδο 2017-2020 οι «εκπτώσεις» στους κάτω 5ετίας θα καταγράφονται ως οφειλές οι οποίες και θα γίνουν απαιτητές αυτόματα το 2020.
Για τους συνταξιούχος προβλέπονται βάρβαρες μειώσεις σε κύριες συντάξεις, επικουρικά και εφάπαξ και μάλιστα τα δύο τελευταία λειτουργούν με βάση το «διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» ανοίγοντας το δρόμο για να αλλάξει ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης με τους 2 πυλώνες (εθνική σύνταξη και ανταποδοτικό μέρος). Από τους μηχανικούς του δημοσίου θα ζητούνται επιπλέον εισφορές για να μη χάσουν τη δεύτερη ασφάλιση, στην οποία όμως εντάσσονταν υποχρεωτικά.
Επίσης όπως αποδείχθηκε και από τα ειδοποιητήρια του Α εξαμήνου 2016 οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών του Ν3986/11 και τα αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη είναι πλέον απαιτητά από το ταμείο. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) αναβαθμίζεται και συνδέεται άμεσα με τη φορολογική διοίκηση ενοποιώντας τα χρέη προς το δημόσιο με άμεσο αποτέλεσμα τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Τέλος συνεχίζεται για ακόμη μία φορά η κλοπή των αποθεματικών του ταμείου ενώ προσφέρετε στους εργολήπτες ως ΝΠΙΔ το ΤΜΕΔΕ με αρμοδιότητες εγγυοδοσίας.

Οι παραπάνω εξοντωτικές κατευθύνσεις του νέου ασφαλιστικού για τους εργαζόμενους μηχανικούς (μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες), τους  μερικώς απασχολούμενους, τους μηχανικούς χωρίς εργασία και τους συνταξιούχους έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη ασφυκτικό τοπίο.
Σε ένα τοπίο όπου εδώ και πολλά εξάμηνα ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων που βρίσκονται εκτός εργασίας ή απασχολούνται περιστασιακά ή εργάζονται με μισθούς επιδοματικού χαρακτήρα, αδυνατούν να καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές οι οποίες βεβαιώνονται ως οφειλές οι οποίες βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες λόγω προσαυξήσεων.
Η ασφάλιση της ιδιότητας του μηχανικού έχει οδηγήσει στη μη αναγνώριση της ιδιότητας του άνεργου και υπο-απασχολούμενου μηχανικού και παρόλο που είναι υποχρεωτική η καταβολή της πρόσθετης εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ δεν δικαιούται κανένας μηχανικός επίδομα ανεργίας ή άλλες παροχές από τον ΟΑΕΔ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο από το επάγγελμα εκατοντάδων συναδέλφων τα τελευταία χρόνια είτε παλαιών που διαγράφονται για να ξεφύγουν από νέα χρέη είτε νέων που δεν βλέπουν καμία προοπτική στις παρούσες συνθήκες.
Με τα παραπάνω δεδομένα πλήθος συναδέλφων στερείται της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, ενώ για όσους ακόμα τη δικαιούνται αντιμετωπίζουν τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα από την «ενοποίηση προς τα κάτω» των ταμείων και τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα ενώ ο κανονισμός λειτουργία του κλάδου Ειδικών Παροχών έχει εγκριθεί ήδη από το 2006 παραπέμπεται συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις στις καλένδες, παρότι δεν θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ καταληστεύτηκαν κατά 2 δις με το PSI, ενώ 800 εκατομμύρια έχουν ήδη δοθεί στις ανακεφαλαιοποιήσεις της μαύρης τρύπας της τράπεζας Αττικής.
Για να  γίνει ξανά βιώσιμη η ασφάλιση, τόσο για τους εργαζόμενους μηχανικούς όσο και για τα ταμεία, υπάρχει μια σειρά δίκαιων αιτημάτων που χρειάζεται να ικανοποιηθούν ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση:
·      Άμεση και αναδρομική κατάργηση όλων των μνημονιακών αυξήσεων εισφορών των τελευταίων ετών και των αντίστοιχων αντιασφαλιστικών νόμων.
·  Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» – «νέων» ασφαλισμένων, και των ασφαλιστικών κατηγοριών.
·  Αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες). Μη υποχρέωση καταβολής εισφορών από όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα.
·    Επιστροφή των κλεμμένων του ΤΣΜΕΔΕ από το ληστρικό «κούρεμα» του PSI, κάλυψη των οφειλών του δημοσίου προς το ταμείο από την τριμερή χρηματοδότηση.
·        Απεμπλοκή του ταμείου από την Τράπεζα Αττικής.
·        Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς.
·    Διαγραφή χρεών προς το ΤΣΜΕΔΕ όσων αποδεδειγμένα δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν εισφορές, διαγραφή των προσαυξήσεων σε όλους.
·  Ίδρυση Ταμείου Ανεργίας & Προνοιακών Παροχών Μηχανικών για τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους.
·    Κάλυψη Ασφαλιστικών Εισφορών και αποζημιώσεις σε περίπτωση ατυχήματος – ασθένειας – απόλυσης. Παροχές Μητρότητας (εφάπαξ επίδομα, αξιοπρεπής κάλυψη εξόδων εγκυμοσύνης, επίδομα λοχείας).
·       Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος.

Η διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων είναι τα τελευταία χρόνια μια διαρκής υπόθεση για το κίνημα των αγωνιζόμενων μηχανικών και βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με τους συνεχιζόμενους αγώνες ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η δικαίωση των αγώνων αυτών θα έρθει από τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις σε φορείς όπως ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ αλλά και στις ευρύτερες κινητοποιήσεις. Ο ΣΠΜΕ οφείλει να βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στους αγώνες αυτούς.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΠΜΕ 09.04.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17.04

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ η α πόφαση του ΔΣ  του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 09 Απριλίου 2024 με θέμα  "Ο ΣΠΜΕ θεωρεί ...