Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ψήφισμα ΠΡ.Ε.Σ.Α. / ΔΙΩΞΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ / ΓΣ ΣΠΜΕ 29.06.2022

    

Αναρτούμε παρακάτω το ψήφισμα που καταθέσαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση του ΣΠΜΕ στις 29.06.2022 για τις διώξεις φοιτητών από την υπ.παιδείας.



Καταδικάζουμε απερίφραστα την εκκίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Υπουργού Κεραμέως, που προκάλεσε την παρέμβαση Εισαγγελέα και έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης ακόμα και για κακούργημα!

· 8 φοιτητές και φοιτήτριες Προέδροι των ΦΣ Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και πρώην και νυν μέλη ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων κλήθηκαν "δι' υποθεσίν" τους στην Ασφάλεια Χανίων. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μηνυτήρια αναφορά της Υπουργού Κεραμέως, σύμφωνα με την οποία εξετάζονται για το κακούργημα της αρπαγής καθώς και για διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, κατηγορίες που φτάνουν μέχρι και την δεκαετή κάθειρξη!

· Η ποινική αντιμετώπιση νεολαίων για παράσταση διαμαρτυρίας με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων, με την κατηγορία που αντιμετωπίζουν σωματέμποροι, άρπαγες γυναικών, απαγωγείς που ζητούν λύτρα κλπ. είναι εξωφρενική! Προσπαθεί να ποινικοποιήσει τις πιο στοιχειώδεις συνδικαλιστικές μορφές πάλης και να διασπείρει διευρυμένα την τρομοκρατία σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται.

Πόσο μάλλον όταν γίνεται μετά από παρέμβαση Υπουργού, ενώ το ζήτημα που οδήγησε στην παράστασή διαμαρτυρίας (απειλή πειθαρχικού για "αφισορύπανση") έχει επιλυθεί εντός ακαδημαϊκής κοινότητας, με δημόσια τοποθέτηση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου. Η κίνηση αυτή παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και εισάγει έξωθεν κατασταλτικές μεθόδους αντιμετώπισης της συνδικαλιστικής οργάνωσης της νεολαίας. Ντροπιαστική είναι δε η προθυμία μειοψηφίας καθηγητών να παίξουν πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης στις πλάτες νέων ανθρώπων, αποτελώντας τους πρώτους μετά τη δικτατορία πανεπιστημιακούς που υπέδειξαν ονόματα φοιτητών στην ασφάλεια για τη συνδικαλιστική τους δράση.

· Η οικοδόμηση μετώπου με τη νεολαία και τα πανεπιστήμια από την κυβέρνηση, και η κλιμάκωση της έντασης με την επιδίωξη ποινικών διώξεων συνδικαλιστών φοιτητών, την επαναφορά του θέματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα σοκαριστικά περιστατικά αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ, καμία σχέση δεν έχουν με το ακαδημαϊκό πνεύμα και το συμφέρον των πανεπιστημίων και μόνο πλήγμα μπορούν να φέρουν στην εκπαίδευση και την προοπτική των νέων.

· Στηρίζουμε τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων Πολυτεχνείου Κρήτης που υπερασπίζονται τις δημοκρατικές ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης και διεκδίκησης.

· Οι σκευωρίες σε βάρος συνδικαλιστών και της νεολαίας θα καταπέσουν

· Ζητούμε να παύσει κάθε ποινική διαδικασία σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης και να μην ασκηθεί καμία ποινική δίωξη.

· Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους.

ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς

Πολιτικών Μηχανικών

https://presapolitikonmixanikon.blogspot.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΠΜΕ 09.04.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17.04

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ η α πόφαση του ΔΣ  του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 09 Απριλίου 2024 με θέμα  "Ο ΣΠΜΕ θεωρεί ...