Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Πλαίσιο ΠΡ.Ε.Σ.Α. / Εκλογοαπολογιστική ΓΣ ΣΠΜΕ / 29.06.2022

             Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του ΣΠΜΕ (παρατάξεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), οδεύουμε επιτέλους προς την διεξαγωγή των νέων εκλογικών διαδικασιών του συλλόγου. Υπενθυμίζουμε πως έχουν περάσει σχεδόν έξι (6) χρόνια από την ημερομηνία διεξαγωγής (03.07.16) των προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών του ΣΠΜΕ, ενώ σύμφωνα με το καταστατικό οι εκλογές πραγματοποιούνται κανονικά κάθε δύο έτη.

Η ΠΡ.Ε.Σ.Α. είναι μια νέα ανεξάρτητη συλλογικότητα πολιτικών μηχανικών με αριστερό πρόσημο, που δημιουργήθηκε πριν από τις προηγούμενες εκλογές του 2016 και κατάφερε να πάρει 1 από τις 15 έδρες στο ΔΣ του ΣΠΜΕ. Η μικρή εμπειρία από αυτή την περίοδο μας έδειξε πως παρά τις μικρές μας δυνάμεις, έχει μεγάλη σημασία η ενεργή παρέμβασή μας σε όλες τις διαδικασίες εντός του ΣΠΜΕ. Με την εκπροσώπησή μας στο ΔΣ διεκδικήσαμε ο ΣΠΜΕ να αποκτήσει μια φωνή που θα εκφράζει τα συμφέροντα των πληττόμενων μηχανικών.

Στο blog μας θα βρείτε αναλυτικές ενημερώσεις από τις διαδικασίες του ΣΠΜΕ και από τις παρεμβάσεις της ΠΡΕΣΑ στο ΔΣ. Υπήρξαν αρκετές αποφάσεις του ΔΣ/ΣΠΜΕ που βασίστηκαν σε ψηφίσματα που κατέθεσε η ΠΡΕΣΑ, αλλά και αρκετές τοποθετήσεις μας σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του προεδρείου (ΔΚΜ-ΔΗΣΥΜ). Παραθέτουμε παρακάτω αποφάσεις του ΔΣ/ΣΠΜΕ που βασίστηκαν σε ψηφίσματα που κατέθεσε η ΠΡΕΣΑ:

·       ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ/ΣΠΜΕ 01.06.2022 Καταδίκη της αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ

·       ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ/ΣΠΜΕ 11.06.2021 Ενάντια στο σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας

·       ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ/ΣΠΜΕ 17.04.2019 Για την υποστήριξη της δράσης του ΣΜΤ για ΣΣΕ

·       ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ/ΣΠΜΕ 29.03.2018 Για τη διεξαγωγή ΓΣ/ΣΠΜΕ στις 22.05.2018

·       ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ/ΣΠΜΕ 29.03.2017 Για το ασφαλιστικό των μηχανικών



Όπως χαρακτηριστικά έχουμε αναφέρει στις προτάσεις μας για τη λειτουργία του συλλόγου και τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων , θεωρούμε πως ο ΣΠΜΕ πρέπει να έχει έναν ανοιχτό χαρακτήρα στη λειτουργία του, με συμμετοχή των μελών του σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες θα τίθενται όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του και θα παίρνονται αποφάσεις για άμεσες δράσεις σε όλα τα αμιγώς επαγγελματικά ή ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Οι συζητήσεις σε επίπεδο μελών του ΔΣ δεν επαρκούν και είναι απαραίτητη η διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων των μελών του συλλόγου.

Η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. (Γενική Συνέλευση) έχει ως θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα παρακάτω: Απολογισμός πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου / Οικονομικός Απολογισμός / Έγκριση καθορισμού τρόπου, λεπτομερειών και ημερομηνιών διενέργειας Αρχαιρεσιών του Συλλόγου / Εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών (ΚΕφΕ) /Ψήφιση Eκλογικού Κανονισμού. Η τοποθέτηση μας για τη διεξαγωγή άμεσα των εκλογικών διαδικασιών του ΣΠΜΕ είναι θετική, καθώς είναι δεδομένο πως αυτές έπρεπε να έχουν διεξαχθεί πολύ νωρίτερα. Για τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής των εκλογών, θεωρούμε πως θα πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν γίνει σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Η ΠΡΕΣΑ θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες του ΣΠΜΕ, απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις των μηχανικών να συμμετέχουν στη νέα μας εκλογική προσπάθεια και καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς να στηρίξουν την εκλογική μας συμμετοχή

Για τον οικονομικό απολογισμό, όπως αυτός κατατέθηκε στο ΔΣ από το προεδρείο του ΣΠΜΕ, η ΠΡΕΣΑ ψήφισε ΛΕΥΚΟ με την επισήμανση πως «το ΛΕΥΚΟ τέθηκε πολιτικά και δεν αναφέρεται σε κακοδιαχείριση ή σπατάλη». Παρουσιάζουμε παρακάτω μια σειρά από λόγους για τη στάση μας στο θέμα αυτό.

Το πλεόνασμα στο ταμείο του ΣΠΜΕ αυτή τη στιγμή οφείλεται στις συσσωρευμένες ετήσιες επιχορηγήσεις που δίνει το ΤΕΕ στους επιστημονικούς συλλόγους αναλογικά με τα μέλη τους και ο ΣΠΜΕ λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. Εάν οι εκλογές του ΣΠΜΕ είχαν πραγματοποιηθεί στην ώρα τους, το ταμειακό διαθέσιμο θα ήταν περίπου το μισό. Επίσης ο σύλλογος την τελευταία περίοδο έχει μειώσει σαφώς τα έξοδά του, καθώς δεν πραγματοποιεί εξωστρεφείς δραστηριότητες για την υποστήριξη των μελών του που θα απαιτούσαν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών. Σε προηγούμενες πρόσφατες περιόδους, τα έξοδα του ΣΠΜΕ ήταν πολύ μεγάλα για διάφορα ζητήματα όπως η ενοικίαση ιδιωτικών γραφείων, η μισθοδοσία υπαλλήλων γραμματείας και άλλες δράσεις κυρίως του προεδρείου. Στα θετικά της περιόδου είναι πως εξαλείφθηκαν οι σπατάλες του παρελθόντος και η έδρα του συλλόγου μεταφέρθηκε σε δημόσιο χώρο χωρίς ενοίκιο, αλλά δεν είναι για να πανηγυρίζει το προεδρείο όταν ο σύλλογος την περίοδο 2016-2022 ήταν πρακτικά ανενεργός για μεγάλα διαστήματα και αναγκάστηκε από πολύ νωρίς να απολύσει τις εργαζόμενες υπαλλήλους του.

Για τον διοικητικό απολογισμό όπως αυτός κατατέθηκε στο ΔΣ από το προεδρείο του ΣΠΜΕ, η ΠΡΕΣΑ ψήφισε ΚΑΤΑ με την επισήμανση πως πρόκειται για μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια εικόνα για το σύλλογο διαφορετική από αυτή που πραγματικά είχε την περίοδο 2016-2022.

Αρχικά με αποκλειστική της ευθύνη η διοίκηση παράτεινε το χρόνο θητείας της, μην τηρώντας το καταστατικό του συλλόγου για τη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών κάθε δύο έτη. Από τα δύο (2) έτη θητείας έχουμε ήδη φτάσει τα έξι (6) και δεν μπορεί να σταθεί καμία σοβαρή δικαιολογία. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα ο σύλλογος ήταν πρακτικά ανενεργός, καθώς δεν γίνονταν ούτε οι συνεδριάσεις των μελών του ΔΣ. Για τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων των μελών, για συζήτηση και απόφαση αμεσοδημοκρατικά επί σοβαρών θεμάτων, ούτε λόγος από τη διοίκηση, η οποία επέλεξε να πορευθεί με τις όποιες συνεδριάσεις του ΔΣ και κυρίως με την προσωπική δράση του προέδρου και ορισμένων άλλων μελών της διοίκησης.

Για τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας (π.χ. εργασιακά, ασφαλιστικό, δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, περιβαλλοντικά κ.α.) αλλά και ευρύτερα η κοινωνία (π.χ. πανδημία), η διοίκηση του ΣΠΜΕ επέλεξε να μην πάρει καμία θέση, ούτε με μια τυπική ανακοίνωση.

Το ζήτημα με το οποίο είχαμε διαφωνήσει με τη διοίκηση του ΣΠΜΕ ήταν αυτό που αφορούσε το ΠΔ.99/2018, με την πρότασή μας να είναι για την απόσυρση-κατάργηση του Π.Δ.99/2018 . Το ψήφισμα που καταθέσαμε αφορούσε τη μεγάλη εικόνα γύρω από το ΠΔ και το νόμο 4439/2016 που δεν είναι άλλη από τη διαρκή προσπάθεια απορρύθμισης του επαγγέλματος του μηχανικού μέσα και από τη προσαρμογή στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες όπως είναι η 2006/36/ΕΚ με την οποία δίνεται η πρόσβαση στις «επαγγελματικές δραστηριότητες μηχανικών» στους πτυχιούχους τριετών σπουδών και κολεγίων.

Επίσης το προεδρείο δεν υποστήριξε την εισήγηση-πρόταση μας στο ΔΣ 13.01.2021 που αφορούσε την αντισεισμική προστασία των σχολικών κτιρίων, βάζοντας μια σειρά από ζητήματα που στερούνταν οποιασδήποτε λογικής. Στη ΓΣ της 29ης Ιουνίου 2022 επαναφέρουμε ως ξεχωριστό ψήφισμα την εισήγησή μας αυτή καθώς και άλλα δύο ψηφίσματα για την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και τις διώξεις των φοιτητών από την υπ. Κεραμέως.

 

  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

https://presapolitikonmixanikon.blogspot.gr/

fb ΠΡ.Ε.Σ.Α.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΠΜΕ 09.04.2024 / ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17.04

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ η α πόφαση του ΔΣ  του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 09 Απριλίου 2024 με θέμα  "Ο ΣΠΜΕ θεωρεί ...